Kaj hudega je storil Christian Horner in kaj je v ozadju?

Avtomoto 6. Feb 202410:15 0 komentarjev
Max Verstappen, Christian Horner
Foto: AP Photo/Hassan Ammar via Guliver

V formuli ena se zadnje dni vrstijo udarne novice. Od napovedi selitev VN Španije iz Barcelone v Madrid do senzacionalnega prestopa Lewisa Hamiltona v Ferrari in zdaj še vesti o notranji preiskavi proti šefu Red Bulla Christianu Hornerju. O razlogu za preiskavo je poročal nemški Bild.

Red Bull je v praktično enaki vodstveni strukturi del karavane formule ena že vse od leta 2005, ko je šef moštva postal Christian Horner. Avstrijci so moštvo z najmanj pretresi in zavidanja vrednimi uspehi ter so trenutno v obdobju ene največjih prevlad v zgodovini F1. Pod vodstvom 50-letnega Britanca, šefa z najdaljšim stažem v karavani, so rdeči biki osvojili sedem naslovov med konstruktorji in šest med dirkači.

Na videz popolno moštvo brez ene same težave, je v ponedeljek zatresla vest, da se je Horner znašel v notranji preiskavi zaradi domnevnega neprimernega vedenja. Novico so potrdili tudi pri Red Bullu, kjer so zapisali, da “je bila ekipa obveščena o nekaterih nedavnih obtožbah”, zato se je zoper njega začela neodvisna preiskava.

Je v ozadju boj za prevlado?

Nizozemski časnik De Telegraaf je poročal, da naj bi se Horner neprimerno vedel do sodelavke, medtem ko je šel nemški Bild še korak dlje in zapisal, da ji je pošiljal fotografije, medtem ko naj bi preiskava potekala že več tednov. Če bo njegovo domnevno neprimerno vedenje potrjeno, si je težko predstavljati, da bi jo odnesel brez posledic, so še dodali.

Christian Horner in Helmut Marko
Christian Horner in Helmut Marko naj bi bila kot voda in ogenj, poroča De Telegraaf. Foto: Profimedia

Afera je izbruhnila na sedežu podjetja Red Bull v Avstriji in ne na Otoku, kjer so glavni prostori moštva F1. De Telegraaf medtem poroča tudi o boju za prevlado znotraj ekipe Red Bull Racing. Ni skrivnost, da je odnos med Hornerjem in vodjo razvoja dirkačev Helmutom Markom močno načet. Morda bi slednji celo že zapustil ekipo, če ne bi užival velike podpore superzvezdnika Maxa Verstappna.

Nizozemci so razkrili, da je trikratni svetovni prvak lastnikom celo zagrozil, da lahko v primeru odhoda Helmuta tudi sam odkoraka skozi izhodna vrata. Medtem ko je Horner ključen za uspeh Red Bulla zadnjih 20 let, je vendarle “zgolj” glavni odločevalec in ne tisti, ki skrbi za razvoj dirkalnika, zato morda ni tako nepogrešljiv, kot se zdi na prvi pogled.

Horner je sicer obtožbe ostro zanikal. Že 15. februarja bo Red Bull predstavil dirkalnik za novo sezono, ki se bo z dirko v Bahrajnu začela 2. marca. Bo v Milton Keynesu tudi Horner? Verjetno bo že njegova (ne)prisotnost na dogodku precej zgovorna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!