Mazepin lahko ostane, a pod nevtralno zastavo

Avtomoto 2. Mar 20229:20 > 9:50 0 komentarjev
Nikita Mazepin je zaradi ruskega napada Ukrajine odletel iz formule ena. Foto: Guliverimage

Za razliko od nekaterih drugih športov, kjer so ruski in beloruski športniki dobili prepoved nastopanja, so pri Mednarodni avtomobilistični zvezi sprejeli odločitev, da ti lahko nastopajo, a brez nacionalnih simbolov. To v teoriji pomeni, da dirkač Haasa Nikita Mazepin lahko ostane v formuli ena, a vprašanje je, če se bo v praksi to tudi zgodilo.

Svetovne športne zveze, ki so Rusom in Belorusom ter njihovim reprezentancam, klubom ali posameznim športnikom prepovedali nastopanje na mednarodnih tekmovanjih, se kar vrstijo. Pri odločitvah sta bili najstrožji Mednarodna nogometna in hokejska zveza, ki sta omenjene povsem suspendirali iz mednarodnih tekmovanj.

Enako so storili tudi Evropski odbojkarski zvezi, Mednarodni smučarski in drsalni zvezi, določene pogoje so za nastope Rusov in Belorusov postavili tudi pri Mednarodni kolesarski in atletski zvezi. Še najbolj prizanesljivi so bili pri teniškem združenju igralcev (ATP) in igralk (WTA). Rusija in Belorusija namreč kot reprezentanci ne smeta nastopati le v reprezentančnih tekmah (Davisov pokal, pokal Billie Jean King), posamezniki pa lahko igrajo na turnirjih, a pod nevtralno zastavo in brez nacionalnih simbolov.

Med manj strogimi sankcijami

Za podobno rešitev so se na včerajšnjem izrednem zasedanju odločili tudi pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia). Predsednik Mohammed Ben Sulayem je sporočil, da Fia “z žalostjo in šokom spremlja razvoj dogodkov v Ukrajini” in upa na “hiter in miren zaključek trenutne situacije”.

Glavna odločitev vodilnih mož je, da Rusi in Belorusi lahko še naprej nastopajo v avtomobilističnih serijah, če bodo to počeli pod nevtralno zastavo oziroma zastavo Fie. Ob tem so odpovedani vsi mednarodni dogodki na ozemlju Rusije in Belorusije, prepovedana je uporaba simbolov in himen obeh držav, vsa moštva iz teh dveh državah pa imajo prepoved nastopanja. Prav tako ni dovoljeno na dirkalnikih ali čeladah upodobiti barve ruske ali beloruske zastave.

Predsednik Fie Mohammed Ben Sulayem. Foto: Sarah Meyssonnier – Reuters via Guliver

V teoriji ostaja, kaj pa v praksi?

V praksi to pomeni, da moštvo Haas v formuli ena lahko še naprej nastopa z dirkaškim dvojcem Mick Schumacher – Nikita Mazepin. Drugi je bil v zadnjih dneh na udaru kritik, zdaj pa je torej od krovne organizacije dobil zeleno luč, da pod nevtralno zastavo ostane v formuli ena. A je veliko vprašanje, če se bo to zares zgodilo. Ameriška ekipa je namreč po poročanju številnih britanskih medijev povsem prekinila vezi z ruskim podjetjem Uralkali, do zdaj glavnim sponzorjem moštva.

Prav Uralkali, čigar lastnik je Nikitin oče Dmitri, je bil tisti, ki je s finančnimi vložki omogočil dirkanje med elito. Zdaj pa je njegova kariera, ki glede na rezultate in zaostanek za kolegom iz moštva Schumacherjem sicer ni bila ravno blesteča, pod velikim vprašajem. Kot možni zamenjavi se omenja predvsem Pietra Fittipaldija in Antonia Giovinazzija.

Kvjat proti vojni, a tudi proti športnim sankcijam

O trenutnem dogajanju se je oglasil tudi nekdanji dirkač formule ena, Rus Danil Kvjat. “Resnično upam na mirno razrešitev trenutne situacije v Ukrajini, da bomo lahko vsi živeli v miru. Upam, da bodo vse strani našle rešitev skozi mirovna in spoštljiva pogajanja. Zgrozi me, ko vidim dva bratska naroda v takem sporu. Nočem, da vojaška dejanja vplivajo na prihodnost človeštva, želim si, da bi moja hčerka in vsi otroci lahko uživali v tem čudovitem svetu.”

Foto: Guliverimage

“Ob tem bi rad naslovil vse športne organizacije po svetu – vključno z Mednarodnim olimpijskim komitejem –, naj šport ostane ločen od politike. Prepoved ruskih športnikov in moštev je nepoštena rešitev, ki gre proti osnovi športa: enotnosti in miru. Kdo drug kot športniki bodo v prihajajočih časih delovali kot lepilo med narodi,” pa je o nasprotovanju izključevanju ruskih športnikov in ekip še dejal Kvjat, lani rezervni dirkač Alpina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!