Rusom se zapirajo vrata v tenisu, atletiki, kolesarstvu …

Drugi športi 1. Mar 202220:45 > 21:22 4 komentarji
FOTO: dpa/STA

Ruska invazija Ukrajine je sprožila ogorčen odziv mednarodne javnosti, svetovne politike in institucij. Izjema niso niti športne organizacije, ki kot po tekočem traku izključujejo ruske športnike z vseh tekmovanj pod svojim okriljem.

Zahodni svet vse od začetka invazije Ukrajine s strani ruskih vojaških sil uvaja in zaostruje sankcije proti Rusiji. Poleg ekonomskih so jo v zadnjih dneh doletele tudi številne na področju športa, saj mednarodne zveze ena za drugo odpovedujejo tekme na njihovih tleh, njene reprezentance pa izključujejo iz mednarodnih tekmovanj.

Če se sprva začelo zgolj z obsodbami napada, so že kmalu sledili prvi ukrepi. Evropska nogometna zveza je v petek odpovedala finale lige prvakov v Sankt Petersburgu in ga preselila v Pariz, včeraj pa v sodelovanju z Mednarodno zvezo (Fifa) Rusiji dala košarico tako na klubski kot reprezentančni ravni.

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin via Guliverimage

Po pritiskih so svoj pristop spremenili tudi pri Mednarodni hokejski zvezi, ki je tako Rusijo kot Belorusijo ter vse ruske in beloruske klube vseh starostnih kategorij do nadaljnjega izključila s tekmovanj pod njenim okriljem. Med drugim je na ponedeljkovem večernem izrednem zasedanju največji državi na svetu odvzela tudi organizacijo mladinskega svetovnega prvenstva 2023.

Nadomestnega prireditelja po novem išče tudi krovna odbojkarska zveza (FIVB), ki je Rusiji odvzela organizacijo septembrskega svetovnega prvenstva, še korak dlje pa je šla evropska konfederacija (CEV) in suspendirala vse ruske ter beloruske funkcionarje in odbojkarje, iz svojih tekmovanj pa izključila klube obeh držav.

Bolj prizanesljiva je bila Mednarodna plavalna zveza (Fina), ki je v sporočilu za javnost zapisala, da bodo ruski in beloruski športniki na tekmovanjih pod njenim okriljem lahko nastopali, a le pod nevtralnimi simboli.

Na tekme v Rusijo sicer ne bodo potovali niti zimski športniki, potem ko je tamkajšnja prizorišča s svojega koledarja črtala Mednarodna smučarska zveza, sezono pa so zaradi sankcij že sklenili njihovi ruski in beloruski kolegi. Identičen ukrep je danes sprejela tudi Mednarodna drsalna zveza.

Navijači(ce) CSKA so ostali brez evropske košarke. FOTO: Guliverimages.

Brez dvobojev v evroligi in evropskem pokalu bodo sicer do nadaljnjega ostali tudi ruski košarkarski klubi, kot nadomestno dirkališče za Soči pa je že minuli teden tisto v bližini Carigrada izbralo vodstvo formule 1. 

Naslednji šport, ki je zaprl vrata po ruskim in beloruskim športnikom je atletika, krovna zveza je zavoljo ruske vojaške invazije na Ukrajino tekmovalcem in tekmovalkam prepovedala nastope na vseh tekmovanjih pod njenim okriljem, vključno z dvoranskim svetovnim prvenstvom med 18. in 20. marcem v Beogradu in svetovnim prvenstvom na prostem med 15. in 24. julijem v Eugenu.

Mednarodna teniška zveza (ITF) pa je teniškim igralkam in igralcem iz Rusije ter Belorusije do nadaljnjega prepovedala nastope v ženskem reprezentančnem pokalu Billie Jean King in moškem Davisovem pokalu.

Mednarodna kolesarske zveza (Uci) je po vzgledu številnih drugih organizacij prepovedala nastope ruskih in beloruskih moštev ter reprezentanc na mednarodnih tekmovanjih. Na dirkah pa bodo lahko nastopali posamezniki iz teh dveh držav, ki si kruh služijo v tujini, je poročilo Ucija povzela AFP. Uci je ekipam še ukazal, da umaknejo vse logotipe ruskih sponzorjev, ukrajinske kolesarje pa povabil, da uporabljajo svojo vadbeno bazo svetovnega kolesarskega centra v Aigleu v Švici.