Po rasistični opazki izgubil mesto med rdečimi biki

Avtomoto 22. Jun 20227:42 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Pri dirkaški ekipi Red Bulla so suspendirali dirkača formule dve Juri Vipsa. Estonec si je med živim prenosom virtualnega dirkanja na platformi Twitch privoščil rasistično opazko, posnetek pa je nato hitro zaokrožil po družbenih omrežjih.

“Red Bull je suspendiral mladinskega dirkača Jurija Vipsa za vse njegove dolžnosti s takojšnjim učinkom. Zahtevali bomo podrobno preiskavo celotnega incidenta. Kot organizacija ne podpiramo nikakršne vrste zlorabe in imamo ničelno toleranco do rasističnega jezika ali obnašanja,” so zapisali pri avstrijski ekipi.

21-letni Vips je tretje leto nastopal za Red Bullovo mladinsko ekipo Hitech Grand Prix v formuli dve, trenutno pa zaseda sedmo mesto v seštevku dirkačev. Na 12 dirkah je osvojil dva pole positiona in trikrat stal na zmagovalnem odru, a letos zmage za razliko od lani, ko je zbral dve, še nima.

Za svoje nespametno početje – med živim prenosom je uporabil rasistično opazko za poimenovanje temnopoltega tekmeca – se je Estonec kmalu zatem oglasil na družbenih omrežjih.

“Rad bi se iskreno opravičil za nesramno in neprimerno uporabo jezika med živim prenosom virtualnega dirkanja. Takšen jezik je popolnoma nesprejemljiv in ne kaže na vrednote, ki jih drugače zastopam. Obžalujem svoje početje, saj to ni zgled, ki ga želim dajati mlajšim. Pri raziskavi dogodka bom popolnoma sodeloval,” je napisal 21-letnik, ki se je prejšnji mesec v Barceloni na petkovem treningu preizkusil tudi v dirkalniku formule ena.