Pred 27 leti umrla ikona formule 1 Ayrton Senna

Ayrton Senna
Guliver Images

Danes mineva 27 let od smrti enega najboljših dirkačev formule 1 Ayrtona Senne.

Legendarni Brazilec je umrl 1. maja leta 1994 na dirki za veliko nagrado San Marina v Imoli. Tedaj 34-letni dirkač moštva Williams Renault je v zavoju Tamburello izgubil nadzor nad dirkalnikom in pri hitrosti 310 kilometrov na uro trčil v zid, le nekaj ur pozneje pa bil v bolnišnici proglašen za mrtvega.

Tragično nesrečo je prek televizijskih zaslonov videlo na milijone gledalcev, na pogrebnem sprevodu v Sao Paolu pa je skupaj z Brazilijo za njim žaloval ves svet. “Ayrton ni bil običajen človek. Bil je velika oseba v formuli 1, a še večja izven nje,” je nekoč o pokojnemu Senni povedal ustanovitelj moštva Williams, Frank Williams.

Senna, rojen 21. marca leta 1961, je bil nič kolikokrat imenovan za najboljšega dirkača formule 1 vseh časov. V svoji karieri je bil najhitrejši na 65 kvalifikacijah, vknjižil je 41 zmag, trikrat pa se je kot član moštva Honda Marlboro McLaren razveselil tudi naslova svetovnega prvaka. “Ne znam voziti drugače kot tvegano. Ko moram nekoga prehiteti, to tudi storim. Vsak dirkač ima meje, moja je le nekoliko višja od ostalih,” je nekoč dejal izvrstni dirkač.