Prihodnje leto bo za formulo ena rekordno

Avtomoto 20. Sep 202217:40 0 komentarjev
formula 1 koledar fia
Foto: Guliverimage

Za svetovno prvenstvo formule 1 bo v naslednji sezoni 2023 štelo 24 dirk, so danes odločili pri krovni zvezi Fii. Njen svet za motošport je potrdil koledar dirk, sezona se bo začela 5. marca v Bahrajnu in končala 26. novembra v Abu Dabiju.

Člani sveta za motošport pri Fii so s spletnim glasovanjem potrdili koledar formule 1 za naslednjo sezono, je danes sporočila krovna avtomobilistična športna zveza. Novinka v koledarju je predzadnja dirka sezone v Las Vegasu, to bo že tretja dirka v ZDA po Austinu in Miamiju. Po enoletni odsotnosti pa se na sceno spet vrača Katar, dirka tam bo na sporedu 8. oktobra, pa tudi kitajski Šanghaj, kjer je dirka načrtovana za 16. april.

Monaco in Spa ostala del koledarja

Na koledarju ostaja ena največjih športnih klasik na svetu, dirka v Monte Carlu, ki bo 28. maja, del kraljice motošporta pa ostaja vsaj do leta 2025. Pa tudi Belgija, za katero je bilo letos v zakulisju formule 1 mogoče slišati, da se poslavlja.

“To, da imamo v sezoni 2023 na koledarju kar 24 dirk, priča o vzponu tega športa. Tako dodajanje novih prizorišč kot vztrajanje pri stalnih in tradicionalnih pa kažeta odnos Fie do formule. Vesel sem, da bomo ta šport z novimi pravili lahko zapeljali še k širši navijaški bazi,” je ob razgrnitvi koledarja dirk dejal predsednik Fie Mohamed Ben Sulajem. Poudaril je tudi, da so dosegli dogovor s predstavniki klasične vzdržljivostne dirke v Le Mansu, tako da konec tedna, ko bo tam na sporedu 24-urna preizkušnja (10. in 11. junij), ne bo dirke formule 1.

Številka 24 za dirke v eni sezoni je rekordna za formulo 1. V tej sezoni je na sporedu 22 dirk, po prvotnih načrtih bi jih sicer moralo biti 23, a so ruski Soči črtali zaradi ruskega vojaškega napada na Ukrajino. Rusije ni niti v koledarju za sezono 2023.

Foto: FIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!