Dež premešal vrstni red v Budimpešti: na vrhu Williamsa

Avtomoto 30. Jul 202214:21 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Napovedane padavine so dodobra namočile stezo Hungaroring na Madžarskem in poskrbele za presenetljiv vrstni red tretjega prostega treninga pred VN Madžarske. Najhitrejši čas enournega preizkusa, kjer smo največ akcije na stezi videli prav ob koncu, je namreč postavil Kanadčan Nicholas Latifi z Williamsom, njegov moštveni kolega Alex Albon pa je bil tretji. Med oba se je vrinil Charles Leclerc (Ferrari).

Že pogled na razpredelnico zadnjega treninga pred kvalifikacijami (ob 16. uri, prenos na SK1) razkriva, da je imelo pri postavljanju najboljših časov prste vmes vreme. Dež je progo v bližini Budimpešte močno namočil, tako da so dirkači nanjo zapeljali z gumami za močan dež. Hitro je mejnik za vse ostale postavil Charles Leclerc s Ferrarijem, medtem ko pri Red Bullu in Mercedesu v prvih minutah svojih dirkalnikov sploh niso poslali na stezo.

Padavine so nato ponehale, na asfaltu pa je bilo vse manj vode. Dirkači so poskusili z gumami za rahel dež, a so se po vrsti pritoževali, da so enostavno prehladne, vožnja na njih pa je kot vožnja po ledu.

Slabih 10 minut pred koncem je za kratko rdečo zastavo poskrbel Sebastian Vettel (Aston Martin), ki se po koncu te sezone poslavlja od kraljice motošporta. Nemec je sicer minimalno poškodoval bolid, a mu je ugasnil motor, zato ni mogel nadaljevati.

Napaka Vettla:

Zdelo se je, da bo časa za prave poskuse ob koncu zmanjkalo, a so dirkači pokazali nasprotno. Največ dogajanja smo tako videli prav v zaključku, najboljši čas pa je v zadnjem poskusu postavil Nicholas Latifi (Williams). Za več kot šest desetink sekunde je premagal Leclerca, tretji pa je bil Kanadčanov moštveni kolega Alex Albon (+0,901). Max Verstappen je zasedel 4. mesto (+1,725), Lewis Hamilton je bil 11. (+3,352), ogromno težav pa je imel na sušeči stezi Sergio Perez, ki je končal kot zadnji (+6,760).

Spored VN Madžarske

Budimpešta

Sobota: kvalifikacije (16.00)

Nedelja: dirka (15.00)