V petek najhitrejši Hamilton, ki pa ga čaka kazen

Avtomoto 8. Okt 202115:00 > 15:01
Lewis Hamilton. Foto: Guliverimage

Oba petkova prosta treninga pred VN Turčije sta pripadla aktualnemu svetovnem prvaku Lewisu Hamiltonu. V carigrajskem parku, kjer bo v nedeljo 16. dirka sezone, je Britanec dopoldne za dobre štiri desetinke prehitel drugega Maxa Verstappna, za pol stotinke več pa tretjega Charlesa Leclerca. Popoldne je bila razlika manjša, drugi Leclerc je zaostal za 0,166 sekunde. A petkove rezultate je že med prvim treningom zasenčila novica, da je Hamilton dobil deset startnih mest kazni, saj so pri Mercedesu uporabili še četrti motor v tej sezoni.

Že med prvim treningom je prišla v javnost informacija (ki so jo potrdili tako pri Mercedesu kot pri Fii), da bo Hamilton v nedeljo startal deset mest nižje od mesta, kot ga bo jutri dosegel na kvalifikacijah. Nemška ekipa se je namreč odločila, da ne bo tvegala in je pri Britancu uporabila še četrti pogonski sklop v tej sezoni.

A Hamilton bo za razliko od Verstappna na prejšnji dirki v Rusiji (start z 20. mesta) dobil le 10 mest kazni, saj je Mercedes uporabil le nov motor na notranje izgorevanje, niso pa se odločili za uporabo četrtega turbo sistema, hibridnega sistema ali baterije.

Red Bull v Turčiji nastopa v novi preobleki. Foto: Guliverimage

V nedeljo se tako obeta zanimiva dirka, saj se bo sedemkratni svetovni prvak prebijal iz ozadja. Je pa na prvem treningu pokazal, da ničesar ne želi prepustiti naključju. Postavil je najhitrejši čas ter za 0,425 sekunde prehitel prav Verstappna. Le malenkost več (+0,476) je zaostal tretji Charles Leclerc. V prvi deseterici so končali še Valtteri Bottas, Carlos Sainz (zaradi menjave celotnega motornega sklopa bo v nedeljo začel z začelja), Esteban Ocon, Lando Norris, Pierre Gasly, Fernando Alonso in Sergio Perez.

Enako je 36-letnemu dirkaču iz Stevenagea uspelo na drugem treningu, nekoliko se je spremenil zgolj vrstni red za njegovim hrbtom. Kot drugi je končal Charles Leclerc (+0,166), tretji je bil Britančev moštveni kolega Valtteri Bottas (+0.410). Na četrtem in petem mestu sta popoldansko dirkanje sklenila Red Bulla (Perez pred Verstappnom), v prvi deseterici pa so zaključili še Norris, Alonso, Ocon, Gasly in Giovinazzi.

V soboto ob 11. uri je na vrsti tretji trening, ob 14. uri pa še kvalifikacije. Dirka bo v nedeljo ob 14. uri, celotno dogajanje pa si lahko ogledate v živo na Sportklubu!