Začenja se nova era: na ogled dirkalnik za 2022

Avtomoto 16. Jul 20218:14 0 komentarjev
Formuli ena se v prihodnji sezoni obeta veliko tehničnih sprememb. Foto: Guliverimage

Vodstvo formule ena je predstavilo nov bolid za prihajajočo sezono. Ta prinaša številne tehnične spremembe, s katerimi naj bi bilo dirkanje lažje in bolj vznemirljivo, povsem na novo pa naj bi se premešale karte v boju za vrh.

Karavana formule ena je zbrana v Silverstonu, kjer jo ta konec tedna čaka deseta dirka sezone. Ta bo nekaj posebnega zaradi drugačnega formata tekmovanja, še več sprememb pa se kraljici motošporta obeta v prihodnjem letu.

Takrat namreč v veljavo z enoletno zamudo (zaradi pandemije koronavirusa) stopajo novi tehnični predpisi. Podoba dirkalnikov se bo popolnoma spremenila, prvi vpogled pa so pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) predstavili na četrtkovo popoldne na dirkališču v Silverstonu.

Povsem spremenjena je aerodinamična oblika dirkalnika tako na sprednjem kot zadnjem delu. Sprednje krilce naj bi omogočalo lažje sledenje dirkalniku pred seboj, posledično pa naj bi to olajšalo prehitevanja. Avtomobil je pri sprednjih pnevmatikah dobil posebna “krilca”, bolj zavito zadnje krilce skupaj s spremenjenim difuzorjem pa naj bi umazani zrak potiskal bolj navzgor, s čimer bo dirkaču zadaj prav tako lažje slediti tekmecu pred njim.

Robert Kubica je z Alfo Romeo v začetku maja testiral 18-palčne pnevmatike. Foto: Guliverimage

Spreminjajo se tudi pravila glede pnevmatik, ki bodo znova pokrite, za povrh bo italijanski opremljevalec Pirelli predstavil 18-palčne gume. Ker bodo dirkači dirkali na bolj trajnostno naravnanem gorivu, je jasno, da je cilj vseh sprememb zmanjšati razlike med moštvi, zmanjšati stroške delovanja in zagotoviti še več zanimivosti na stezi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!