Gajser upa, da ostane zdrav za razliko od glavnih tekmecev

Avtomoto 2. Feb 202214:28 > 14:30 1 komentar
Foto: guliverimage

Nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu se bo letos začela bolj zgodaj kot običajno, že 20. februarja s prvo dirko v Matterley Basinu. Na uvod se pripravljata tudi oba najboljša slovenska dirkača, Tim Gajser v razredu MXGP in Jan Pancar v MX2.

Slabe tri tedne pred prvo tekmovalno preizkušnjo SP sta oba v polnem ritmu priprav.

Zaradi bolj ugodnih vremenskih razmer in dobrih prog sta trenutno oba na Sardiniji, kjer izkoriščata tudi možnost priprave na peščeni oziroma mivkasti podlagi. Gajser, lani tretji v seštevku sezone, je v nedeljo že odvozil prvo dirko v novi in zmagal na italijanskem pokalu.

Lanska poškodba je sanirana, smo v zadnji fazi priprav. Prve tekme so že za nami. Čez dobra dva tedna nas čaka že prva dirka v SP, veliko testiramo, motor je nov za to sezono. Sem zadovoljen, dal bom vse od sebe in upam na dobro sezono,” je na današnji spletni novinarski konferenci krovne zveze AMZS pred začetkom dogajanja dejal Gajser

V začetku nove sezone s tekmecem manj

Gajser je nato strnil največje želje za 2022: “Upam, da bom zdrav, da ostanem v enem kosu, potem pa bomo videli. Večjih sprememb ni bilo, časa za počitek je bilo sicer dosti manj, lanska sezona se je zavlekla v november. Sicer pa je vse v redu.”

Vse kaže, da bo imel Gajser na prvi dirki v SP enega tekmeca manj. Ne kogarkoli, temveč svetovnega prvaka Jeffreyja Herlingsa. Nizozemec, ki je imel v karieri že veliko težav s poškodbami, jo je spet skupil v ponedeljek med pripravami v Španiji. Za zdaj podrobnosti niso znane, njegova ekipa je sporočila le, da je odšel domov na dodatne preiskave poškodovane noge.

“Hitro pride do poškodb. Nikomur seveda ne želiš, da bi se poškodoval, obema želim čim hitrejše okrevanje, da bi se vrnila v karavano,” je ob tem dejal Gajser in mislil tudi na drugega velikega tekmeca iz lanske sezone Romaina Febvreja, ki tudi ni povsem zdrav.

Najmanj mu ležijo starti

Sam je v tem trenutku zadovoljen tako z zdravstvenim stanjem kot stanjem svojega konjička. “Na zunaj je nova Honda čisto enaka, je pa veliko sprememb na šasiji, pri nastavitvah amortizerjev. To so največje spremembe na motorju, videl pa sem tudi pri sebi, na čem moram delati. Moja najslabša točka so starti, zato je bilo veliko poudarka na tem. Skušal bom dodati še kanček na tem področju,” je dejal Gajser in napovedal, da bo, kot vselej, njegov cilj boj za naslov prvaka v MXGP.

Foto: HRC Honda

Nekoliko nižje cilje ima Pancar v MX2. Lani je sezono končal na 20. mestu, letos bi rad prišel med najboljših 15. A čaka ga sezona velikih sprememb, za začetek že zaradi nove ekipe. Razšel se je z italijansko iz lanske sezone, zdaj je ustanovil svojo z imenom TEM JP253.

“Malo več dela bo z vsem, s pripravo na tekme in organizacijo. Ni bilo tako težko, veliko sem delal sam že prej,” je o največji spremembi dejal Pancar.

Šef ekipe bo kar oče

Za zdaj bo, tako kot v prejšnjih sezonah, predvidoma nastopal le na evropskih dirkah, če pa se bo ponudila priložnost, bo šel tudi na kakšno na drugih celinah.

“Imel sem nekaj ponudb iz drugih ekip, na koncu smo se odločili, da bomo naredili svojo ekipo. Moj oče je zdaj šef ekipe. Tu so dobre in slabe stvari, večina je dobrih, imam svobodo, delam, kar hočem, nimam omejitev. Slabše bo, da organizacijsko vse vzame več časa,” se novih izzivov veseli Pancar. Tako kot Gajser je tudi on izbral Sardinijo za zadnje tedne priprav, saj računa tudi na to, da bo na bolj zahtevni podlagi lahko izpilil podrobnosti, ki so mu manjkale do bolj stalnih voženj pri vrhu.

Za domačo sceno pa imata dirkača sicer različne načrte, Gajser bo večino dirk DP izpustil, računa le na nastop v Orehovi vasi, medtem ko bo Pancar tekmoval tudi doma, poleg tega pa še na posameznih dirkah italijanskega in nemškega prvenstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje