Gajser v lov na svetovni naslov s šestega mesta

Avtomoto 13. Avg 202217:07 1 komentar
Tim Gajser, foto: Honda Racing

Slovenski dirkač Tim Gajser je v kvalifikacijah dirke svetovnega prvenstva v motokrosu na Finskem danes osvojil šesto mesto. Najhitrejši je bil Francoz Romain Febvre. Gajser lahko v nedeljo tri dirke pred koncem sezone že postane svetovni prvak razreda MXGP.

Tim Gajser ima v skupnem seštevku 115 točk naskoka in če bo prednost po dirki v Hyvinkääju v nedeljo popoldne znašala vsaj 100 točk, bo četrtič po letih 2016, 2019 in 2020 svetovni prvak v razredu MXGP.

Švicar Jeremy Seewer je na zadnjih dirkah za nekaj točk zmanjšal zaostanek za Gajserjem, a ker so do konca vključno s finsko preizkušnjo le še tri dirke, ima slovenski dirkač vseeno še vedno daleč najboljše možnosti za osvojitev naslova v tej sezoni.

V SP ima Gajser 645 točk, Seewer 530, tretji je Španec Jorge Prado s 496, ki je obenem zadnji, ki ima – resda bolj ali manj le še teoretične – možnosti za naslov.

V današnjih kvalifikacijah je za Romainom Febvrejem, lani drugim v seštevku sezone, ki je osvojil najboljši položaj prvič po letu 2020, drugi dosežek pripadel Nizozemcu Brianu Bogersu, drugi je bil njegov rojak Glenn Coldenhoff. Oba tekmeca Gajserja v seštevku sta končala pred njim, Seewer je bil četrti, Prado pa peti.

Jan Pancar si je v razredu MX2 privozil deseto startno izhodišče. Najhitrejši je bil vodilni v SP Belgijec Jago Geerts, drugi Nizozemec Roan Van De Moosdijk, tretji pa Danec Mikklel Haarup.

V nedeljo bo prva vožnja VN Finske v razredu MXGP ob 13.15 po slovenskem času, druga pa ob 16.10. V razredu MX2 pa bosta vožnji ob 12.15 in 15.10.