Rossi: Marquez je uničil naš šport, bojim se ga

MotoGP 9. Apr 20180:32 > 0:34
Mirco Lazzari gp/Getty Images

Devetkratni svetovni prvak Valentino Rossi je obtožil dirkača Honde Marca Marqueza, da ne spoštuje svojih kolegov, potem ko je vanj trčil na VN Argentine, ki se je končala z zmago Cala Crutchlowa.

Marc Marquez je že na startu VN Argentine poskrbel za manjši incident, ko mu je ugasnil motor. Aktualni prvak je svojo Hondo nato uspel spraviti v pogon, vendar s svojim “manevrom” za nekaj sekund preložil uvodno proceduro. Vodstvo dirke ga je nato kaznovalo z vožnjo skozi bokse, a to je bil le začetek šova španskega zvezdnika. Ko se je nato prebijal iz ozadja, je sprva zadel Aleixa Espargaroja, nato pa še “starega prijatelja” Valentina Rossija, ki je po trku celo padel, a vseeno uspel nadaljevati dirko. Marquez se je do konca dirke uspel prebiti do petega mesta, vendar z novo kaznijo dodatnih 30 sekund dirko končal na 18. mestu in brez točk.

To je zelo slabo, saj je uničil naš šport. Nima niti najmanjšega spotšovanja do svojih tekmecev. Ko voziš 300 km/h, moraš spoštovati svoje tekmece, da si močan, da daš svoj maksimum, toda to nima niti najmanjšega smisla,” je po dirki dejal jezni Rossi, ki ni želel sprejeti opravičila aktualenga prvaka.

Če na primer pogledate, kaj se je zgodilo ta vikend, se to lahko zgodi vsakomur. Da naredite napako na zaviranju in pride do trka, to je dirkanje. Toda od petka zjutraj je on imel incidente z Vinalesom, Doviziosom, z menoj, med dirko pa se je priletel v štiri dirkače in on to počne namenoma. In to ni napaka, ker on postavi nogo med motorja in ve, da ne bo padel, vi pa boste. On se nadeja, da ne bo padel. Če se tako obnašate, je nivo nevarnosti še višje. Če bi vsi tako dirkali, brez spoštovanja do tekmecev, se bo končalo na slab način, ker je to nevaren šport,” je nadaljeval Vale in dodal: “Bojim se, bojim se, ko sem na progi z Marquezom. Ko vidim njegovo ime na tabli, se bojim, saj vem, da me bo napadel. In le nadejam se, da ne bom padel.”

Na drugi strani Marquez zavrača vse očitke izkušenejšega kolega. “Mislim, da nisem naredil nič norega. To, kar se je zgodilo z Valentinom, je bila napaka, posledica pogojev na progi, ker sem imel težave s prednjim delom. Morate razumeti, kakšni pogoji so bili, seveda, da je bila dirkaška linija suha, toda prevozil sem vlažni del proge. Prišlo je do kontakta, poskušal sem zaviti, toda ko sem videl, da je padel, sem se opravičil,” je dejal Marquez in dodal, da je morda še največjo napako naredil ob prehitevanju Espargaroja.