Gajser po dolgem času brez stopničk

MXGP 15. Maj 202218:06 > 19:15
Delite:
Foto: Guliverimage

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP na Sardiniji osvojil sedmo mesto. V prvi vožnji je bil drugi, v drugi pa je imel precej težav in iztržil le 12. mesto ter tako prvič v sezoni ostal brez zmagovalnih stopničk. Na dirki v Rioli Sardu je zmagal Nizozemec Calvin Vlaanderen.

Sobotne kvalifikacije na mehki progi na Sardiniji je Gajser končal na drugem mestu in si pripravil dobro izhodišče za izbiro startnega položaja.

“Bilo je vroče in zahtevno. Imel sem dobro hitrost in sem z opravljenim zadovoljen. Proga se nenehno spreminja in jo je potrebno dobro opazovati iz kroga v krog. Praktično ni bilo enakih linij, zato nisem tvegal povsem do konca. Prihranil pa sem tudi nekaj energije in upam, da bom nadaljeval zmagoviti niz,” je kvalifikacije za krovno zvezo AMZS ocenil Gajser, ki ga je konec tedna mučila viroza in se je slabo počutil.

Kljub temu je v uvodni vožnji Gajserja prehitel le Vlaanderen, tretji je bil Španec Jorge Prado. Gajser je sicer po dobrem startu dolgo vodil, a je bil Nizozemec blizu in ga dva kroga pred koncem tudi prehitel.

V drugi vožnji se Gajserju ni izšlo po željah; slovenski dirkač je nato tudi zaradi oslabelosti in zdravstvenih težav slabše startal in nato nekaj časa vozil na šestem mestu, po padcu sredi vožnje pa zdrsnil na 12., kar je bil tudi njegov končni dosežek v tej vožnji.

Dobil jo je Vlaanderen, ki je tako prvič v karieri prišel do skupne zmage na dirki MXGP. Za njim sta se zvrstila rojak Glenn Coldenhoff in Prado.

Še vedno prepričljivo vodstvo v skupnem seštevku

V seštevku obeh voženj je tako Gajser zasedel sedmo mesto. Po šestih zmagah in enem drugem mestu v sezoni 2022 je prvič ostal brez zmagovalnega odra, še vedno pa prepričljivo vodi v seštevku sezone. Čeprav je danes dobil le 31 točk (na prejšnjih treh je vselej končal s polnim izkupičkom 50 točk), pa ni veliko izgubil v seštevku sezone. Najbližja tekmeca, Francoz Maxime Renaux in Švicar Jeremy Seewer, sta bila namreč danes le četrti in peti, tako da ima Gajser po osmih dirkah 367 točk, Renaux 288, tretji je Seewer z 264.

V razredu MX2 je slavil Francoz Tom Vialle, ki je ob enakem točkovnem seštevku 47 točk premagal Belgijca Jaga Geertsa. Tretji je bil Francoz Thibault Benistant. Slovenski predstavnik Jan Pancar je bil 14. in je dobil 12 točk za SP, potem ko je v prvi vožnji kljub padcu v prvem krogu končal na 17., v drugi pa na 13. mestu. Skupno ima Geerts 338 točk, Pancar je 15. s 87.

Naslednja postaja SP bo dirka v španskem Intu Xanaduju – Arroyomolinosu čez 14 dni.

Izidi:

MXGP:

– 1. vožnja: 1. Calvin Vlaanderen (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jorge Prado (Špa);
– 2. vožnja: 1. Calvin Vlaanderen (Niz), 2. Glenn Coldenhoff (Niz), 3. Jorge Prado (Špa) … 12. Tim Gajser (Slo);
– dirka skupno: 1. Calvin Vlaanderen (Niz) 50, 2. Jorge Prado (Špa) 40, 3. Glenn Coldenhoff (Niz) 35 … 7. Tim Gajser (Slo) 31;
– SP skupno (8): 1. Tim Gajser (Slo) 367, 2. Maxime Renaux (Fra) 288, 3. Jeremy Seewer (Švi) 264;

MX2:
– dirka skupno: 1. Tom Vialle (Fra) 47, 2. Jago Geerts (Bel) 47, 3. Thibault Benistant (Fra) 40 … 14. Jan Pancar (Slo) 12;
– skupno SP (8): 1. Jago Geerts (Bel) 338, 2. Tom Vialle (Fra) 332, 3. Simon Längenfelder (Nem) 244 … 15. Jan Pancar (Slo) 87.

Komentari

Vaš komentar