Nov preobrat v Red Bullu, že kmalu odpoved?

Avtomoto 11. Mar 20249:31 0 komentarjev
Christian Horner, Geri Halliwell
Christianu Hornerju je v Džedi ob strani stala partnerica Geri Halliwell. Foto: Profimedia

Tudi po drugi dirki sezone se v karavani formule ena še ni polegel prah, ki ga dviga afera v moštvu Red Bull Racing. Nov dan, nov preobrat, bi lahko na kratko opisali zadnji razvoj dogodkov, ki znova na udar postavljajo šefa ekipe Christiana Hornerja.

Ko se je že zdelo, da se po drugi zaporedni dvojni zmagi avstrijskega moštva zadeve vendarle umirjajo, se je zgodil nov zaplet. 50-letni Britanec, ki se je znašel v preiskavi, potem ko ga je sodelavka obtožila neprimernega vedenja, a bil opran krivde, naj bi bil zdaj znova v nevarnosti, da izgubi službo.

Medtem je soj žarometov padel tudi na Helmuta Marka, 80-letnega vodjo akademije in svetovalca moštva, ki je del uspešne zgodbe vse od samega začetka. Prav med njim in Hornerjem naj bi bili odnosi močno načeti. Tudi Helmut naj bi se znašel v preiskavi, po paddocku so se razširile govorice, da je bil on tisti, ki je medijem izdajal tajne informacije. Grozil mu je suspenz, tudi sam pa je priznal, da je njegova prihodnost v zraku.

Naposled se je vmešal celo Max Verstappen, ki Marka močno spoštuje. Nizozemec je tudi skozi medije pritisnil na ekipo, ko je dejal, da bo v primeru odhoda Helmuta tudi sam razmislil o prihodnosti. Po sestanku Marka z vodstvom je vendarle prejel zaupnico.

Helmut Marko, Christian Horner
Helmut Marko v pogovoru s Christianom Hornerjem. Foto: Profimedia

Hornerju grozi odpoved

Kot bi to iz ravnotežja vrglo Hornerja, čigar usoda je zdaj znova v zraku. Kot je v vsej zgodbi poročal zelo dobro obveščeni nizozemski novinar Erik van Haren, ki se je skliceval tudi na vire v nemških mediji, naj bi tajski večinski lastnik Red Bulla zdaj obrnili ploščo in odpustil Britanca.

Red Bull, ki je znan po delovanju v tajnosti, bo želel afero zdaj dokončno postaviti v preteklost. Navzočnost Franza Watzlawicka in Oliverja Mintzlaffa, ki sta si v Džedi ogledala zadnjo dirko F1, je zelo zgovorna. Vmešala sta se namreč človeka, ki sta odgovorna za najpomembnejše poslovne odločitve celotnega koncerna Red Bull. Ker je ameriški trg za podjetje zelo pomemben in bi lahko afera povezana s spolnim nadlegovanjem tam močno vplivala na poslovanje, je usoda Christiana Hornerja že davno prerasla okvirje formule ena.

V Savdski Arabiji je bil tudi Chalerm Yoovidhya, tajski večinski lastnik Red Bulla in sin Chalea Yoovidhye, ki je leta 1984 skupaj z Dietrichom Mateschitzom ustanovil avstrijsko podjetje. Tudi to je pokazatelj o resnosti situacije.

Ženska, ki je Hornerja obsodila neprimernega obnašanja, naj bi bila njegova osebna asistentka. Po poročanju portala Motorsport-total naj bi celo načrtovala izjavo za javnost, s čimer bi se prvič osebno izpostavila. Prav to bi lahko bila poteza, ki bi v Red Bullu izbila dno in odločila usodo šefa, ki je na čelu dirkaške ekipe že 20 let.

Nova sezona formule ena se bo nadaljevala čez dva tedna, ko bo na sporedu VN Avstralije v Melbournu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!