Prihodnje leto dve dirki vsak konec tedna?

Avtomoto 10. Sep 202114:26 0 komentarjev
V prihodnjih letih se bo na startu pojavila nova konkurenca. Foto: Guliverimage

Vodstvo formule ena resno razmišlja, da bi že v sezoni 2022 uvedli standardne sobotne sprinterske dirke, ki jih sicer v letošnji sezoni drugič preizkušajo ta konec tedna v Monzi, poroča Autosport.

Sprint dirko so prvič preizkusili julija v Silverstonu, na VN Italije spremenjen format preizkušajo drugič. Kvalifikacije so tako na sporedu že v petek, v soboto sledi sprint dirka, ki v dolžino meri 100 kilometrov, končna mesta pa določijo tudi startno vrsto za glavno nedeljsko preizkušnjo. Točke prejmejo le najboljši trije, od treh točk za prvega, do ene za tretje uvrščenega.

Vodstvo formule ena naj bi bilo zadovoljno z odzivom na prvi preizkus v Silverstonu. Največja kritika, ki jo želijo za prihodnje leto odpraviti, je pravilo, da sobotna dirka določi tudi startna mesta v nedeljo.

Kot glavni razlog so kritiki navedli, da lahko ena napaka na sobotnem sprintu, dirkaču povsem uniči tudi nedeljsko dirko. Zato naj bi petkove kvalifikacije določile startna mesta za obe dirki.

Spodbuden odziv dirkačev

“Ključno vprašanje je torej, ali naj sobotne dirke postanejo povsem samostojne. Koliko točk naj prinesejo in tudi, če bodo še naprej določale vrstni red za nedeljo,” je v pogovoru za Autosport dejal direktor Formule ena Ross Brawn.

Silverstone je bil prizorišče prve sprint dirke F1. Foto: Guliverimage

Anglež je še zatrdil, da je bil odziv dirkačev spodbuden, zato bodo preučili vse predloge in nato Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) predlagali spremembe.

Zadnji test spremenjenega formata bo sicer sledil novembra v Braziliji. Šele na to se bodo odločili, če bodo idejo udejanjili že v naslednji sezoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!