Hamilton veliki zmagovalec loterije v Silverstonu (VIDEO)

Avtomoto 7. Jul 202410:00 > 17:27 1 komentar

VN Velike Britanije se je začela in končala po okusu domačih navijačev. Prva tri startna mesta na 12. dirki sezone so zasedali Britanci, zmage pa se je naposled z drugega startnega mesta po kopici preobratov veselil Lewis Hamilton (Mercedes). To je že njegovo 104. slavje v karieri. Na stopničkah sta še Max Verstappen (Red Bull) in Lando Norris (McLaren).

V Silverstonu smo po startu še spremljali nekaj zatišja pred viharjem, po približno 15. krogu pa je bilo razburljivo vse do konca. Start je najbolje uspel Georgeu Russllu, ki je ohranil prvo mesto pred Lewisom Hamiltonom, a ko so na stezo prišle prve kaplje, so se zadeve povsem premešale.

Lewis je prehitel Georgea, nato se je v boj vmešal Lando Norris in prehitel oba. Nato je mimo vseh, vključno Maxom Verstappnom, švignil tudi Oscar Piastri in poskrbel za dvojno vodstvo McLarna.

Britanci so sicer morebitno dvojno zmago zakockali s slabšimi postanki. Najprej so naredili napako, ko niso Landa in Oscarja v bokse po pnevmatike za dež poklicali hkrati, kar je Avstralca pahnilo na 5. mesto. Nato, ko je bilo treba znova po gume za suho stezo, pa so Norrisa poklicali krog za Hamiltonom, nato menjava niti stekla gladko, kar je Lewisa vrnilo v vodstvo.

Russell je medtem zaradi okvare odstopil, medtem ko je Verstappen v zaključku na trših pnevmatikah našel hitrost, izničil šest sekund zaostanka za Norrisom in ga pet krogov pred koncem zlahka prehitel za drugo mesto. Lewis je vendarle imel dovolj zaloge in odpeljal mirno do 104. zmage v karieri. Izjemna dirka v Silverstonu, kjer je slavil še devetič!

Verstappen je z drugim mestom za malenkost povišal prednost v seštevku SP, kjer ima zdaj 255 točk, drugouvrščeni Norris je pri 171.

Ferrari izgublja stik

Piastri je zasedel četrto mesto in Carlos Sainz peto, s čimer je vsaj malce popravil vtis Ferrarija, ki se trenutno zdi precej oddaljen od treh najboljših moštev. Charles Leclerc je s povsem pokvarjeno dirko zaključil šele na 14. mestu. Povsem zgrešena je bila taktika, ki ga je prezgodaj “preobula” na pnevmatike za rahel dež.

Sledi selitev na Madžarsko, kjer bo velika nagrada 21. julija. Pred poletnim premorom pa bo teden dni pozneje še VN Nizozemske na znamenitem Spa-Francorchampsu.

VN Velike Britanije v živo:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje