Pri Mednarodni smučarski zvezi končali dvome

Zimski športi 7. Jul 202414:47 2 komentarja
Lahti
Foto: Profimedia

Čeprav z enomesečno zamudo, so pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) tudi uradno potrdili gostitelja svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju za leto 2029. Ta čast je pripadla finskemu Lahtiju.

Lahti je bil edini kandidat za gostiteljstvo nordijskega svetovnega prvenstva čez pet let, a na kongresu 4. junija v Reykjaviku ni bil dokončno potrjen. Nekatere podrobnosti v finski kandidaturi se namreč niso ujemale z zahtevami FIS, zato so pri krovni zvezi prizorišču iz Skandinavije dali 30 dni časa, da zadeve uredijo.

Ključna problema naj bi bila predvsem finančna stiska Finske smučarske zveze in s tem povezana delitev stroškov za organizacijo prvenstva. Svet Fis je skupaj s prizoriščem, ki sicer tradicionalno gosti tekme svetovnega pokala v smučarskih skokih, tekih in kombinaciji, zdaj našel dogovor in v četrtek Lahti potrdil za gostitelja SP 2029.

“Lahti ima pomembno mesto v našem koledarju in zelo smo veseli, da bo to mesto znova gostilo prihajajoče svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah,” je ob tem dejal predsednik FIS Johan Eliasch. Za finsko mesto bo to že osmo prvenstvo, pred tem so najboljše nordijce sveta gostili v letih 1926, 1938, 1958, 1978, 1989, 2001 in nazadnje 2017.

Lansko SP je gostila Planica, ki je na junijskem kongresu uradno postala gostiteljica svetovnega prvenstva v poletih 2028. Prvenstvo v nordijskem smučanju bo prihodnje leto gostil Trondheim, leta 2027 pa švedski Falun. Na Smučarski zvezi Slovenije resno razmišljajo o kandidaturi za gostiteljstvo šampionata leta 2031.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje