Je bil to zadnji “hura” hrvaškega lisjaka?

Ameriški nogomet 8. Jan 202411:04 0 komentarjev
Bill Belichick s hrvaškim našitkom na rokavu; FOTO: Guliverimage

V ligi NFL je zaključen redni del sezone 2023, čas je za končnico. Največji presenečenji dosedanjega poteka tekmovanja sta moštvi Cleveland Browns in Detroit Lions, ameriško javnost pa v prvi vrsti zanima, kakšna je prihodnost daleč najuspešnejšega trenerja tega tisočletja v ligi Billa Belichicka. Ta je bil z New England Patriots že zdavnaj izločen iz boja za "playoff".

Tako slabe sezone strokovnjak hrvaških korenin – njegova stara starša po očetovi strani Marija Barković in Ivan Biličić sta v mladih letih v ZDA imigrirala iz okolice Karlovca – od prevzema vajeti pri franšizi Patriots še ni imel. Pičle štiri zmage, nabralo se je kar 13 porazov.

Navijače moštva iz zvezne države Massachusetts je zadnjih 24 let razvajal, skupaj s podajalcem Tomom Bradyjem spisal zgodbo o dinastiji, ki je v tem obdobju (od leta 2000) v vitrine pospravila kar šest Lombardijevih pokalov za zmago v ligi NFL, še pred tem je Belichick dva naslova osvojil kot trener obrambe pri New York Giants.

Leto manj kot četrt stoletja dolga pravljica 71-letnega lisjaka na severovzhodu ZDA je včeraj najverjetneje prišla h koncu in to klavrno.

FOTO: Profimedia

V snežnem metežu so Patriots doma s 3-17 izgubili proti divizijskim rivalom Jets edina svetla točka pri tem je ohranitev dobrega izhodišča za aprilski nabor, kjer bo New England izbiral kot tretji.

Nemčija je sodu izbila dno

Kljub temu, da je Belichick med vsemi trenerji v ligi drugi najstarejši (več pomladi šteje le strateg Seattla Pete Carroll, ki jih ima 72), se mu obeta nova zaposlitev. Seveda, če si jo bo pri svojih trofejah in spodobnih letih sploh zaželel.

Da je “poroke” s Patriots konec in se lastnik franšize Robert Kraft želi od mrkega Billa posloviti, so ameriški mediji prvič začeli poročati po novembrskem porazu kluba proti Indianapolisu v Frankfurtu.

Kaj sledi, je po zadnji tekmi sezone proti Jets, zanimalo slehernega udeleženca novinarske konference. Ker je Belichick najbolj redkobeseden in resen trener v ligi, prav veliko sedma sila od njega vendarle ni pričakovala.

“Za vse nas je bila ta sezona eno veliko razočaranje. Zdaj se bova usedla in pogovorila z lastnikom kluba. To je vse,” je mrmral po mnenju mnogih največji trener v zgodovini lige NFL.

Ne “ali”, ampak “kje”

Glede na to, da je Belichick večkrat poudaril, kako rad pripravlja strategijo za posamezno tekmo in je vsako nedeljo ob zelenici, verjetno odpade, da bi v New Englandu ostal kot nekdo, ki vleče niti in prevzel funkcijo športnega direktorja. Vprašanje torej ni “ali bo sploh še treniral”, ampak “kje bo vodja strokovnega štaba”.

Belichick je v 24 letih v vlogi trenerja Patriots kar 18-krat popeljal vsaj v končnico lige NFL.

Pomembna informacija v vsej zgodbi je vsekakor ta, da velik trenerski ponos naših južnih sosedov zagotovo lovi večni rekord po številu zmag v ligi NFL. Topogledno je na vrhu večna legenda Miami Dolphins Don Shula (329), Belichick jih ima na tretji poziciji trenutno 302.

Foto: Guliverimage

Danes ob 13.30 uri po srednjeevropskem času bo imel sklepno novinarsko konferenco sezone, ob 15. uri se bo še zadnjič sestal z igralci, potem pa je na vrsti pogovor z družino Kraft.

Postavite se v vrsto

Kaj pa potem? Glede na njegov življenjepis je povsem logično, da ostali klubi, ki potrebujejo novega stratega, za Belichickove usluge čakajo v vrsti. Resni mediji onkraj Atlantika poročajo, da so se “pofočkali” Los Angeles Chargers, Tampa Bay Buccaneers, Dallas Cowboys, Washington Commanders in nazadnje še Atlanta Falcons, ki so včeraj – takoj po koncu sezone – pokazali vrata trenerju Arthurju Smithu.

Prekaljeni maček bi prav lahko ostal v sedlu in se lotil svojega zadnjega projekta v karieri. Franšizi Patriots povrniti ugled z rekrutiranjem nove različice Toma Bradyja.

Na tretjem mestu prihajajočega nabora se zdi še najbolj logično, da bo pod njegovo taktirko v sezoni 2024 plesal Caleb Williams (USC) ali Drake Maye (North Carolina). A to, kot bi dejal vodja glavne opozicijske stranke v Sloveniji, so za zdaj le naše domneve.

Na ponedeljkovi novinarski konferenci je Bill Belichick dejal, da bi bil pripravljen opustiti nadzor nad osebjem, če bi to kolektivno pomagalo ekipi.

Na vprašanje, ali bi želel trenirati drugo ekipo, pa je za zdaj še vedno glavni trener New Englanda odgovoril, da ne bo razpravljal o hipotetičnih vprašanjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!