Kontroverzna sodniška odločitev, Rihanna in rojstvo legende

Ameriški nogomet 13. Feb 202311:38 komentar
Foto: AP Photo/David J. Phillip via Guliverimage

Kansas City je še drugič v zadnjih štirih sezonah postal prvak ameriške lige NFL. V finalu je bil z 38:35 boljši od Philadelphie. Dogajanje v Arizoni sta zaznamovali odlični predstavi obeh podajalcev, Rihannin nastop med polčasoma in kontroverzna sodniška odločitev.

Podajalec Chiefsov Patrick Mahomes se je s predstavo v finalu vpisal v zgodovino. Postal je prvi nogometaš v zgodovini lige NFL, ki je v prvih šestih sezonah postal večkratni MVP lige in večkratni prvak. To mu je uspelo s poškodovanim gležnjem, ki ga je mučil tudi v finalu, a Mahomes je stisnil zobe in Kansas Cityju priboril tretji prstan v zgovoini franšize. Prvega so Chiefsi osvojili davnega leta 1969, drugega leta 2019. Za povrh je še drugič postal najkoristnejši igralec Super Bowla.

Pri zgolj 27 letih in petih sezonah kot prvi podajalec v ligi NFL je že petič zaigral v konferenčnem finalu lige, še tretjič pa v Super Bowlu.

Na drugi strani je blestel tudi podajalec Philadelphie Jalen Hurts, ki je podrl rekord Steva McNaira po osvojenih jardih po tleh na enem Super Bowlu. A Orlom drugega naslova v moderni zgodovini (prvega po letu 2018) ni uspel prinesti.

Jalen Hurts. Foto: AP Photo/Brynn Anderson via Guliverimage

V zadnjih, najbolj napetih minutah, so v središče dogajanja posegli tudi sodniki. Slabi dve minuti pred koncem je namreč ob podaji Patricka Mahomesa James Bradberry za dres povlekel JuJa Smith-Schusterja. Sodniki so na igrišče vrgli rumeno zastavico in Kansasu podelili nov prvi poizkus. Veliko kontroverznosti je bilo predvsem zaradi šibkega kontakta, ki so ga sodniki okategorizirali kot oviranje nasprotnika, s tem pa se niso strinjali številni gledalci, predvsem navijači Philadelphie.

James Bradberry, ki je zakrivil prekršek, se je po tekmi oglasil in priznal, da je šlo za vlečenje. “Držal sem ga. Potegnil sem ga za dres. Upal sem, da bodo sodniki to spregledali,” je povedal Bradberry.

Kontroverzna sodniška odločitev:

Liga NFL je travnato zelenico za tekmo vseh tekem pripravljala kar dve leti. Trava je rasla na eni od kmetij v Phoenixu, pred dvema tednoma pa so jo “prestavili” na stadion, kjer so jo vsak dan izpostavili soncu. Vse skupaj je znašalo okoli 800 tisoč dolarjev.

Kljub vsej pripravi z igriščem igralci niso bili najbolj zadovoljni. Številnim je namreč na travi stadiona State Farm precej drselo. Jalen Hurts je med drugim tudi zamenjal svojo obutev. Tudi v zadnji akciji na tekmi, ko je poslal žogo čez celo igrišče, mu je zdrsnilo, podaja pa ni našla njegovih soigralcev.

Philadelphia izgubila še tretji finale v pol leta

Za Philadelphio, mesto bratske ljubezni, ni najboljše športno leto. Že res, da se je njihova ekipa še tretjič uvrstila v finale, a še tretjič so njihovi športniki padli na zadnji stopnički. Novembra je Philadelphia Union izgubila v nogometni ligi MLS proti Los Angelesu,  prav tako pa so Philadelphia Philies morali preznati premoč teksaški ekipi Houston Astros v finalu bejzbolske lige MLB.

Philadelphia Flyers so v ligi NHL daleč od mest, ki vodijo v končnico, statistika pa ni najboljši obet za košarkarje Philadelphie 76ers. Ti trenutno zasedajo tretje mesto na lestvici vzhodne konference lige NBA, dvojec Joel EmbiidJames Harden pa misli le o šampionskem prstanu.

Foto: AP Photo/Ashley Landis via Guliverimage

Rihanna navdušila

Velik del nedeljskega dogajanja na Super Bowlu je vedno tudi glasbeni nastop med obema polčasoma. Tokrat je zanj poskrbela Rihanna, ki je navdušila s 13-minutnim nastopom.

Ob tem je navdušila še z novico, da je drugič noseča, kar se je ob gledanju nastopa spraševal ves internet.