Brez pravice nastopa ostali tudi ruski zimski športniki

Foto: Alessandra Tarantino - AP via Guliverimage

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je sporočila, do tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije zaradi ruske vojaške invazije na Ukrajino do konca sezone 2021/22 ne bodo smeli sodelovati na nobenem tekmovanju pod njenim okriljem.

Fis je v sporočilu za javnost zapisal, da je izvršni odbor upošteval mnenje Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je vsem športnim zvezam v ponedeljek priporočil, naj prepovejo nastope ruskih in beloruskih športnikov in športnic na mednarodnih športnih prireditvah in tekmovanjih zaradi ruske invazije na Ukrajino in podpore Belorusije pri tem.

“Izvršni odbor Fis je za zagotovitev varnosti vseh tekmovalcev in tekmovalk danes soglasno odločil, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli tekmovati na nobenem tekmovanju pod okriljem Fis,” so sporočili iz pisarne v švicarskem Oberhofnu.

To pomeni, da tekmovalci in tekmovalke iz Rusije in Belorusije do konca sezone ne bodo smeli nastopiti na nobeni tekmi v alpskem smučanju, smučarskih skokih in tekih, nordijski kombinaciji, deskanju na snegu, smučanju prostega sloga in telemarku.

Izvršni odbor Fis je pri tem izrazil željo po čim hitrejšem koncu vojne v Ukrajini.