Štiri Slovenke v finalu, najboljša Garnbretova

Drugi športi - ostalo 3. Jul 202113:27 0 komentarjev
Janja Garnbret (Foto: Guliverimage)

Na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v Villarsu bodo nastopile kar štiri slovenske finalistke. V zadnji krog tekmovanja v Švici se je z novo izjemno predstavo uvrstila Janja Garnbret, ki je bila na vrhu razpredelnice že po kvalifikacijah. Lučka Rakovec je vpisala tretji dosežek polfinala, Vita Lukan šestega in Mia Krampl sedmega.

Garnbretova je edina z osvojenimi tremi vrhovi smeri po prvih dveh krogih tekme v težavnosti v Švici, tako med ženskami kot moškimi. V kvalifikacijah je obe smeri zmogla od prvega do zadnjega oprimka, enako predstavo je ponovila v polfinalu za prepričljivo vodstvo.

Slovenska vrsta je imela v polfinalu vsega skupaj sedem polfinalistk. Lana Skušek je tekmo končala na 11. mestu, Lucija Tarkuš je vpisala 14. dosežek, Tjaša Slemenšek je slovenske nastope v ženskem polfinalu zaokrožila na 22. mestu.

Trije slovenski tekmovalci so nastopili tudi v moškem polfinalu. Po kvalifikacijah je še kazalo na vsaj enega slovenskega finalista, a je polfinalna smer predstavljala previsoko oviro.

Martin Bergant, ki je napredoval s petim dosežkom kvalifikacij, je v polfinalu padel na končno 24. mesto. Tudi Luka Potočar je v polfinalu poslabšal svojo uvrstitev, s sedmega mesta po kvalifikacijah je padel na končno 25. pozicijo. Najboljši Slovenec med moškimi je tako Domen Škofic. Sedmi po kvalifikacijah je tekmo končal na 15. mestu.

Prva slovenska zvezdnica vertikale, Garnbretova, bo v finalu lovila še četrto zmago v tej sezoni. V Innsbrucku minuli konec tedna je zmagala tako v težavnosti kot v balvanih, na uvodni tekmi sezone v Meiringenu je bila najboljša v balvanih. V Salt Lake Cityju je balvansko tekmo končala na drugem mestu.

Dvaindvajsetletnica, ki bo glavna slovenska kandidatka za olimpijsko kolajno na olimpijskih igrah v Tokiu, se bo potegovala za okroglo 30. zmago v svetovnem pokalu, 17. v težavnosti.

Dosežek Garnbretove je še toliko bolj impresiven, upoštevajoč dejstvo, da je v petek kot edina Slovenka nastopila tudi v osmini finala tekme v hitrosti ter s 13. dosežkom še za dve mesti popravila svojo najboljšo uvrstitev v tej disciplini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!