Gostitelji SP v hokeju z zamenjavo zastave zanetili škandal

Drugi športi 25. Maj 202114:48 0 komentarjev
Belorusko zastavo je na hokejskemprvnestvu zamenjala zastava beloruske opozicije. (Foto: AP / Guliver Images)

Mednarodno hokejsko zvezo (IIHF) je ujezila poteza organizatorjev svetovnega prvenstva elitne divizije v Rigi, ki so belorusko zastavo zamenjali z zastavo beloruske opozicije.

IIHF je potezo ostro obsodila in jo označila kot politično. Prav tako je dejala, da ne gre mešati beloruske hokejske reprezentance z dejanji beloruskih oblasti. Latvijce so zato že zaprosili, da na jamboru odstrani tudi njihovo zastavo.

Latvijci so se za drzno potezo odločili, potem ko so belortuske zračne sile v nedeljo prisilile potniško letalo  letalske družbe Rynair  v pristanek v Minsku, nato pa aretirali opozicijskega novinarja, ki je bil na letalu. Dogodek je izzval ostre odzive tako Evropske unije kot ZDA.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters, sta župan Rige in latvijski zunanji minister dan po incidentu izdala ukaz za odstranitev beloruske zastave, ki v času hokejskega šampionata plapola v latvijski prestolnici. Namesto nje je bila izobešena belo-rdeča zastava, ki velja za simbol beloruske opozicije.

“IIHF se ne strinja z županom Rige in latvijskim ministrom za zunanje zadeve, ki sta zastavo udeleženke svetovnega prvnestva uporabila za politične namene. Dejanja beloruske vlade ne gre enačiti z igralci, ki nastopajo na tekmovanju pod belorusko zastavo. Hokejisti so v Latvijo prispeli kot gostim zato ne bi smeli biti priča temu, kako nekdo brez njihovega privoljenja umika njihovo zastavo,” je sporočilo vodstvo IIHF.