Epicenter evropskega športa mladih v Mariboru z več kot 3600 športniki

Drugi športi 22. Jul 202315:00 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

S sloganom "Eno mesto, eno srce" se bo v nedeljo zvečer v Mariboru odprl 17. festival olimpijske mladine (EYOF). Športno tekmovanje bo v štajerski prestolnici do prihodnje sobote gostilo kar 3617 športnikov in športnic iz 48 evropskih držav.

Tekmovanja se lahko udeležijo tekmovalci in tekmovalke med 14 in 18 letom starosti.

Praznik športa poteka vsaki dve leti, zadnjega je gostila Banska Bystrica, čez dve leti bo od Maribora štafeto prevzelo češko Brno. Dogodek mlade pripravi na tekmovanja najvišje, torej profesionalne, ravni in jim da občutek pripadnosti državi, ki jo bodo morda nekoč zastopali na olimpijskih igrah članov in članic. Med igrami gori olimpijski ogenj in tako športniki kot tudi sodniki izrečejo vsak svojo zaprisego.

Posebnost letošnje različice so trije novi športi, saj so se obstoječim pridružili še rolkanje, gorsko kolesarstvo in košarka 3×3. Preostali športi: atletika, cestno kolesarstvo, judo, odbojka, plavanje, ritmična gimnastika, rokomet in tenis.

Vzgojni vidik

EYOF v olimpijskem duhu vzpodbuja športnike in ostale udeležence k načelom poštene igre, strpnosti in prijateljstva, motivira mlade k športu in zdravemu načinu življenja.

Maskota tekmovanja Foksi; FOTO: Aleš Fevžer

Da bo tekmovanje potekalo nemoteno, organizatorjem pomaga okoli 800 prostovoljcev, za prebivalce Maribora pa je zelo pomembna tudi informacija, kje bodo v dneh festivala cestne zapore.

Prizorišč, kjer se bodo športniki borili za medalje, je kar petnajst: Atletski stadion Poljane, Bike park Pohorje, Draš center, Dvorana Lukna, Kopališče Pristan, Ledna dvorana, Skate park, Stadion Ljudski vrt, Športna dvorana Tabor, Športni park Tabor, Športna dvorana Vrbanska, Teniški klub Branik, Trg Leona Štuklja, UŠC Leona Štuklja ter Maribor z okolico, kjer bodo potekali kolesarske dirke.

Na petkovi uradni predstavitvi sta mlade reprezentante in reprezentantke pozdravila voditelj Saša Jerković in mlada ambasadorka, atletinja Petja Klojčnik. Športnike so med drugimi nagovorili tudi ambasadorja Ofema, smučar prostega sloga Filip Flisar in slovenski odbojkarski reprezentant Rok Možič ter predsednik OKS Franjo Bobinac.

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

Otvoritvena slovesnost bo v Ljudskem vrtu potekala v nedeljo zvečer ob 20.30 uri, zastor na festival pa bo padel v soboto (28. julij) na Trgu svobode. Slovenijo bo v Mariboru skupno zastopalo 71 športnic in 67 športnikov.

Slovenke in Slovenci se bodo za odličja borili v vseh športnih panogah na festivalu: atletiki, cestnem in gorskem kolesarstvu, rokometu, judu, plavanju, tenisu, odbojki, rolkanju, športni gimnastiki ter košarki 3 x 3.

V Slovenijo na Ofem sicer prihaja 2420 mladih športnic in športnikov iz 48 držav. Z brezplačnim vstopom za obiskovalce na večino prizorišč in pestrim spremljevalnim programom se v mestu obeta zanimiv sedemdnevni vrvež, poln mladostniške energije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!