Iztegnjena pest bo v Tokiu sankcionirana

Drugi športi 6. Maj 20219:19 > 9:45 0 komentarjev
Športniki v Tokiu bodo v primeru protesta proti rasizmu sankcionirani. (Foto: Guliver Images)

Mednarodni olimpijski komite je vsem športnikom, ki bodo sodelovali na prihajajočih poletnih olimpijskih igrah, v času nastopov v Tokiu prepovedal kakršnokoli obliko političnega protesta in izražanja. V obzir tako ne bo prišlo niti nošenje oblačil s sloganom Black lives matter (črna življenja štejejo).

Potem ko je temnopolti Američan George Floyd lani umrl pod kolenom belopoltega policista, sta se v ZDA pa tudi drugod razširila slogan in gibanje črna življenja štejejo. Ljudje po vsem svetu so protestirali in opozarjali na diskriminacijo, s katero se srečujejo predvsem osebe temnejše polti. Slogan so za svojega vzeli tudi številni športniki, ki so v znak protesta bodisi pred tekmo pokleknili in v zrak dvignili pest bodisi na svojih oblačilih nosili zapis “black lives matter”.

Kot so ta teden sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), takšno početje ne bo dovoljeno na prihajajočih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, vsak športnik, ki bo prepoved kršil, pa bo sankcioniran. Mok se pri tem sklicuje na 50. člen svojega pravilnika, ki prepoveduje vsakršno izražanje mnenj na osnovi politične, verske ali rasne pripadnosti.

Čeprav Mok ni navedel, kakšne sankcije tekmovalce čakajo v primeru kršenja prepovedi, pa je zatrdil, da jo večina športnikov podpira. V anketi, ki jo je izvedel med 3500 športniki, naj bi jih kar 70-odstotkov dejalo, da so družbene demonstracije v času tekmovanj neprimerne, tri odstotke manj pa, da je takšno početje neokusno tudi na odru za zmagovalce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!