Kakšen je Tacen po poletnem opustošenju (VIDEO)

Drugi športi 29. Apr 20245:00 0 komentarjev

Čez dva tedna bo Tacen gostil evropsko prvenstvu v kajaku in kanuju na divjih vodah. Še zdaleč ne prvič, bo pa to prvo večje tekmovanje na progi na obrobju Ljubljane po avgustovskih uničujočih poplavah.

Preverili smo, v kakšen stanju je Tacen pred enim od letošnjih vrhuncev sezone na divjih vodah (EP: 15. – 19. maj) in predvsem devet mesecev po hudih poplavah.  Ko je v začetku avgusta vodna ujma prizadela zajeten del Slovenije, je bil namreč med žarišči tudi Tacen, kjer je voda prestopila bregove, poplavila del naselja in močno poškodovala tudi slalomsko progo s spremljevalnimi objekti. Aktualne posnetke si lahko ogledate v zgornjem videu.

Škoda je bila v Tacnu vidna na vsakem koraku. Levi del nabrežja, ki je svojo silhueto gradil z drevesi, je bil povsem nerazpoznaven. Med podrtimi drevesi so ostali tudi vsi nosilni stebri za vratca. Slabo jo je odnesel tudi desni breg, kjer je narasla voda uničila spremljevalne objekte in povsem spremenila podobo ploščadi. Poškodovani so bili deli proge, voda je odnesla povezovalni most, uničila del urejenega pretoka …

Tacen
Tacen, avgusta 2023. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Danes je proga znova funkcionalna. Pod znamenito zapornico so napeljane nove jeklenice za vratca, saniran je poškodovani del tribun, na vrhu katerih stoji več začasnih kabin, urejena je ploščad med osrednjo in trenažno strugo, v zaključku proge pa oba bregova povezuje nov kovinski most.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!