Lestvica, na kateri je Slovenija najboljša na svetu

Drugi športi 22. Sep 202114:37 > 15:42 0 komentarjev

Slovenija je resnično športni fenomen neverjetnih razsežnosti. Majhna državica na sončni strani Alp že od svojega nastanka navdušuje globalno športno javnost in je glede na število prebivalcev redno pri vrhu svetovnih lestvic. Oziroma celo povsem pri vrhu, vsaj po podatkih statističnega portala Greatest Sporting Nation.

Greatest Sporting Nation je statistični portal, ki se je iz ljubiteljskega dela športno-statističnih zanesenjakov razvil v enega vodilnih kazalnikov uspešnosti držav v svetu športa. V osnovi športni statistiki merijo uspešnost držav v dveh kategorijah – splošni in glede na število prebivalcev.

Kako deluje matematika v ozadju?

Sistem računanja končnega koeficienta oziroma točk države je precej kompleksen, predvsem pa metodološko zelo natančno opredeljen. Točke za posamezno državo zbirajo športniki posamezniki oziroma reprezentance na najpomembnejšem tekmovanju v tem športu v določenem letu, torej na svetovnih prvenstvih, v svetovnih ligah oziroma na olimpijskih igrah. Pogostejša kot je frekvenca tekmovanj, manjši je multiplikator točk posameznega tekmovanja.

Zelo natančno je tudi določeno, kaj se sploh šteje kot športno tekmovanje (izvzeta so tako recimo tekmovanja v kartanju) in kako široka paleta držav mora nastopiti na tekmovanju, da se slednje sploh šteje v izbor (vsaj 10 držav iz treh različnih kontinentov). Izločeni so tudi moto športi. Seznam vseh tekmovanj, ki štejejo v izračune Greatest Sporting Nationa, najdete na tej povezavi.

V osnovi prvo mesto na določenem tekmovanju državi prinese 10 točk, drugo 8, tretje šest, četrto pet in potem točko manj vsako mesto do osmega. Ključno vlogo potem igrajo multiplikatorji, ki so zares natančno opredeljeni.

Zelo natančno je določeno, kakšen je multiplikator določenega dosežka glede na število držav udeleženk, precej večje število točk prinašajo reprezentančna tekmovanja ekip, ki so opredeljene kot športne panoge, ko je na igrišču hkrati vsaj pet športnikov.

Kje je torej na tej lestvici Slovenija?

Uspehi slovenske košarkarske in odbojkarske reprezentance so tako Sloveniji v zadnjem letu prinesli zajetno število točk. Če k temu dodamo še Vuelto in zlato olimpijsko medaljo Primoža Rogliča, Tour in bron na olimpijadi Tadeja Pogačarja, zlato Benjamina Savška in srebro Tine Trstenjak v Tokiu ter popolno dominacijo Janje Garnbret, hitro ugotovimo, da je Slovenija visoko na seznamu uspešnosti držav.

AP Photo/Christophe Ena

V letu 2021 je Slovenija celo na 1. mestu, če si ogledamo lestvico držav po uspešnosti na velikih tekmovanjih glede na število prebivalcev!

Lestvica Greatest Sporting Nation – Per capita 2021:

1. Slovenija, 2. Norveška, 3. Švedska, 4. Švica, 5. Danska, 6. Nova Zelandija, 7. Srbija, 8. Latvija, 9. Nizozemska, 10. Jamajka

Tudi v splošni kategoriji uspehov na velikih tekmovanjih je Slovenija visoko, na 25. mestu. V letošnjem letu so bile na velikih tekmovanjih denimo manj uspešne športne nacije, kakršne so Argentina, Mehika, Turčija, Indija, Portugalska …

Lestvica Greatest Sporting Nation – Global cup 2021:

1. ZDA, 2. Francija, 3. Japonska, 4. Kitajska, 5. Velika Britanija, 6. Italija, 7. Nemčija, 8. Avstralija, 9. Kanada, 10. Nizozemska … 25. Slovenija

Podrobnejšo razlago pravil zbiranja točk in razvrstitve držav si lahko ogledate tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!