Liga NFL cilja na daljši staž igranja v Evropi

Komisar lige NFL Roger Goodell v družbi nekdanjega vratarja Oliverja Kahna; FOTO: Guliverimage

Ena izmed dejavnosti sedme sile v dneh pred Super Bowlom je tradicionalna konferenca komisarja lige Rogerja Goodella, na kateri se slednji dotakne trenutno najbolj perečih tematik v ligi NFL.

Zanimivo, na letošnji izvedbi novinarske konference je bilo največkrat postavljeno vprašanje s strani novinarjev o tekmah lige NFL v Evropi in Mehiki.

Goodell je še enkrat več pokazal navdušenje nad igranjem v Evropi, sploh v Nemčiji. “Vsakokrat ko igramo v Evropi, je nekaj posebnega videti sprejem s strani navijačev. Letos je tekma v Münchnu predstavljala veliko pozitivno presenečenje. To je bilo res nekaj neverjetnega in za nas pomeni nagrado, kako zelo smo se razširili med ljudi tudi v Evropi,” je na to temo uvodoma dejal Goodell.

NFL podira rekorde, Nemčija navdušila

“NFL želimo razširiti na globalni ravni,” apetitov ne skriva Goodell. “S tekmami v letošnji izvedbi mednarodnih tekem smo podrli praktično vsak možen rekord, pa naj bo to po gledanosti ali pa po številu gledalcev na vseh tekmah. Vzhičenosti ni videti konca, zato bo naša glavna skrb, kako izkoristiti to navdušenje. Kako vnovčiti, da NFL dejansko postane globalno priznan. In na to se bomo osredotočili v prihodnjih letih,” je pojasnil komisar.

Če je sezona 2022 v Nemčiji gostila eno tekmo, pa bo že jeseni 2023 drugače, saj se bo Münchnu pridružil še Frankfurt. “Iz naše izkušnje v Munchnu smo zelo optimistični, da nas nekaj podobnega čaka tudi v Frankfurtu. Lansko leto smo objavili, da bomo vsaj eno tekmo igrali v Frankfurtu, a glede na odziv navijačev si upam trditi, da bo to morda nekajletni projekt. Torej ne samo letos, pač pa tudi v prihodnjih letih. Liga je naravnost navdušena nad vzdušjem (v Nemčiji) in to je nekaj, k čemur stremimo. Tako, da lahko pričakujemo še veliko več ameriškega nogometa v Nemčiji,” je dejal Goodell.

V naslednjih nekaj letih bo fokus predvsem v Evropi, torej Veliki Britaniji in Nemčiji, saj je morala liga v Mehiki narediti korak nazaj. Omenjena država bo namreč v sodelovanju z ZDA in Kanado leta 2026 gostila svetovno nogometno prvenstvo, zato je večina stadionov, med njimi tudi Estadio Azteca, trenutno med prenovo. “Takoj ko bo stadion pripravljen, se bomo v Mehiko vrnili tudi mi,” je še dejal Goodell.

Liga NFL si zagotovo želi širitve na globalni ravni, po evropskem in latinskoameriškem trgu pa bo verjetno naskakovala še azijski trg. Sploh Japonci so navdušeni nad ligo NFL, podobno Tajvan in Južna Koreja, in kar nekaj novinarjev se vsako leto udeleži Super Bowla na prizorišču. NFL se namerava osredotočiti na večje trge izven ZDA, a delna obljuba Goodella o igranju lige NFL v Nemčiji v prihodnjih letih je vseeno izjemna novica za slovenske ljubitelje ameriškega nogometa.