Kansas City: Rane zadnjega Super Bowla še niso zaceljene

Ameriški nogomet 8. Feb 202314:52 0 komentarjev
Obrambni igralec Chiefs, Frank Clark; FOTO: NePa

Zmagati Super Bowl pomeni enkratno izkušnjo v življenju, kar podajalec Kansas City Chiefsov Patrick Mahomes dobro ve. Eno zmago na Super Bowlu namreč že ima. A kako je največjo tekmo v ameriškem športu izgubiti? Mahomes in jedro Kansas City Chiefsov imajo izkušnje tudi s porazom na Super Bowlu.

Super Bowl LV se namreč ni končal po željah Chiefsov, saj so klonili z izkupičkom 9:31.

Dve leti kasneje so boleči spomini še živi, je v ponedeljek povedal Patrick Mahomes. “Tisti poraz še ni pozabljen. Taka tekma te motivira še nadaljnjih nekaj let,” je začel podajalec Chiefsov.

Kar nekaj nogometašev ekipe Chiefs se je z medijskimi obveznostmi pred nedeljskim Super Bowlom srečalo že v preteklih letih, tudi tistega nekoliko spremenjenega programa izpred Super Bowla s Tampa Bay Buccaneers pred dvema letoma.

Tokrat so nazaj, pred novinarji, pripravljeni za spopad s Philadelphia Eagles, nikakor pa si ne želijo ponovitve scenarija Super Bowla v Tampi. “Še vedno nas skeli,” je o porazu pred dvema letoma dejal obrambni igralec Chris Jones.

Najboljša možna šola

Ta je kot član ekipe iz zvezne države Missouri izkusil slast zmage Super Bowla kot tudi grenkobo poraza. Katerega občutka pa ne more pozabiti? “Zagotovo poraza,” je dejal na novinarski konferenci. “Iz takšne tekme se veliko naučiš,” je še dodal.

Poraz z 22 točkami razlike je bil eden najhujših v dosedanji karieri podajalca Mahomesa. V prvih petih letih je Mahomes s Chiefs le enkrat utrpel hujši poraz — v sezoni 2021 proti Tennessee Titans. Chiefs so imeli na že omenjenem Super Bowlu ogromno težav s poškodbami napadalne linije, kar so Buccaneers izkoristili in na Mahomesa celotno tekmo vršili ogromen pritisk, na drugi strani pa je obramba razigranemu Tomu Bradyju puščala preveč časa.

Resda sta pretekli dve leti, a Chiefs, ki so 7. februarja 2021 izgubili na igrišču Raymond James Stadiuma, še vedno premišljujejo, kaj je šlo narobe.

Vraževerni Clark, orli na pragu rekorda

Nobena ekipa si seveda Super Bowla ne želi izgubiti, če pa že, si tega zagotovo ne želijo ponoviti. “Dve leti mineta hitro. Lani smo morali gledati Ramse, kako slavijo. Leto pred tem smo gledali, kako si je ekipa podajala Vince Lombardi Trophy iz čolna na čoln,” je kisle spomine obujal Frank Clark.

Letos si ne želijo biti le opazovalci, temveč udeleženci zmagovalne parade, zato je Clark osredotočen na vsako najmanjšo podrobnost. “Največ, kar se iz take tekme naučiš, je, česa ne narediš. Sedaj ko analiziram tekmo proti Tampi, se mi zdi, češ, ‘nisem se dobro ogrel. Nosil sem napačne slušalke. Moje nogavice so bile potegnjene previsoko. Mogoče pretiravam, ampak vse to so malenkosti, ki bi jih lahko storili drugače. Mogoče bi lahko v sredo na treningu dodal akcijo, šel malce bolj na polno, pogledal analizo več, itd,” je pojasnjeval Clark.

“V Super Bowlu lahko dobesedno malenkost odloči tekmo, zato se tudi še dve leti po tem spominjam vseh možnih podrobnosti, ki bi lahko končni rezultat spremenile,” še dodaja.

Morda bo nedeljski spopad med Chiefs in Eagles “deja vu” izpred dveh let. Obrambna linija Buccaneers je s pritiskom na Mahomesa uničila načrt moštva Chiefs.

Napadalna linija Kansas Cityja je od tedaj osvežena, a njihov nasprotnik bo v nedeljo vse prej kot lahek — obramba “orlov” je v letošnji sezoni zbrala kar 70 “sackov” nasprotnih podajalcev, kar je izjemno blizu rekordu Chicago Bears iz sezone 1984. Medvedje so jih tedaj zbrali 72.

“Gre za eno izmed najboljših obrambnih linij v zgodovini. Vemo, da bo nedeljska tekma ogromen izziv,” je v torek pojasnjeval Mahomes.

Patrick Mahomes
Foto: David Becker / Ap / Guliverimage

Eagles bodo zagotovo najtežji nasprotnik rdeče-belih v letošnji sezoni, tako kot so bili pred dvema letoma na Super Bowlu to Buccaneers. Naloga ne bo lahka, a morda so se Chiefs iz poraza naučili lekcije in jih bodo tokrat obrnili v svoji korist.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!