Miniaturne evropske olimpijske igre še za naslednjih sto let

Drugi športi 11. Avg 202211:22 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Od danes pa do 21. avgusta bo v Münchnu potekal praznik evropskega športa. Najboljši tekmovalci v osmih različnih panogah se bodo potegovali za odličja, že otvoritvena slovesnost pa je nakazala, da bo druga različica "mini" olimpijskih iger stare celine uspešnica.

Do konca prihodnjega tedna bodo hkrati potekala evropska prvenstva v atletiki, kolesarstvu (dirkališčnem, cestnem, gorskem, bmx) gimnastiki, kajaku in kanuju na mirnih vodah, odbojki na mivki, športnem plezanju, namiznem tenisu, veslanju in triatlonu. EP v plavanju bo istočasno potekalo v Rimu in ni del združenega prvenstva.

Snovalca vse-evropskega festivala športa sta strokovnjaka na področju trženja, Švicar Marc Jörg in Britanec, Paul Bristow.

Kot dolgoletna uslužbenca Evropske nogometne zveze in soavtorja ideje o velikem finalu Lige prvakov sta prišla do spoznanja, da v evropskem športnem okolju zeva velika praznina glede velikega tekmovanja, ki bi pod isto “streho” združil več športov in skupaj pripeljal vse evropske narode.

Po vzoru Panameriških iger, iger Commonwealtha, Azijskih iger itd., sta leta 2018 zagnala projekt, ki je v Glasgowu, Edinburghu in Berlinu zbral najboljše atlete, plavalce, kolesarje, telovadce, veslače, triatlonce in golfiste, s čimer sta potipala teren in si prikimala, da je v tej smeri potrebno nadgrajevati.

Na drugi različici tekmovanja golfa in gimnastike ne bo, se pa dogodku pridružujejo še najboljši športni plezalci, namizni tenisači in odbojkarji na mivki.

“Praznujmo evropske prvake!”

Bristow in Jörg sta se projekta domislila že pred petnajstimi leti, potem pa počasi začela graditi. Ekipo okoli sebe, širiti idejo, ki sta jo ljubkovalno poimenovala protiutež nogometu

“Krovne organizacije težko tekmujejo z močjo, ki jo ima nogomet. Vsak si želi svoj košček pod soncem, v Evropi imamo raznoliko športno bogastvo, je pa težko priti na oči širši javnosti. Opazila sva vrzel v evropskem reprezentančnem športu, kar je bil glavni razlog za zagon tega projekta,” pojasnjuje Bristow.

Televizijske hiše so dogodek brez oklevanja sprejele, že pred štirimi leti so bile tako prisotni BBC (Velika Britanija), ARD/ZDF (Nemčija), France Televisions (Francija), Rai (Italija) in TVE (Španija). V bodoče bo slika s tekmovanja potovala tudi v ZDA, na Kitajsko ter Japonsko.

“Najina vizija je ustvariti dogodek, ki ga je za vsako ceno potrebno spremljati po televiziji, še bolje pa v živo. Dogodek, ki izpostavi najboljše v posameznem športu na stari celini. Prevladuje namreč občutek, da smo do nedavnega premalo poudarjali pomembnost tega, da si v nečem med 750 milijoni Evropejcev najboljši,” dodaja Bristow (na fotografiji spodaj).

Soavtor ideje Evropskih prvenstev; Paul Bristow; Foto: Guliverimage

Organizacija Münchna ima poseben pomen, saj je to bavarsko mesto točno pred petdesetimi leti gostilo svoje edine olimpijske igre. Tudi takrat se je, kot včeraj na otvoritveni slovesnosti, na in ob olimpijskem stadionu zbrala nepopisna množica.

“Želiva narediti vse, kar je v najini moči, da bi združeno tekmovanje več športov živelo še čez 100 let, vsaka naslednja različica bo pozitivna nadgradnja,” je optimističen Britanec.

Na Bavarskem bodo organizatorji v naslednjih desetih dneh podelili 177 kompletov medalj v 12 disciplinah. Slovenija se bo predstavila z nekaj velikimi favoriti za medalje: športna plezalka Janja Garnbret, atlet Kristjan Čeh, kajakašica Anja Osterman in namizni tenisač Darko Jorgić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!