Morebiten nastop transpolne športnice na OI razjezil tekmice

Drugi športi 31. Maj 202112:56 > 13:06 0 komentarjev
Laurel Hubbard (Foto: Guliver Images)

Belgijska dvigalka uteži Anna Vanbellinghen je prepričana, da transpolna tekmica Laurel Hubbard iz Nove Zelandije ne bi smela nastopiti na prihajajočih olimpijskih igrah v Tokiu, saj da to ni pravično do ostalih tekmovalk.

Hubbardova, ki je še leta 2013 nastopala v moški konkurenci, naj bi postala prva transspolna tekmovalka v zgodovini olimpijskih iger. Nastop v Tokiu se ji nasmiha, potem ko je Mednarodna zveza za dviganje uteži spremenila svoja pravila za uvrstitev na tekmovanje, vendar pa mora 43-letnica pred tem dobiti še zeleno luč domače panožne zveze.

Možnost, da Novozelandka nastopi na igrah, je dvignilo nemalo prahu med njenimi tekmicami. Med drugim se je oglasila tudi Belgijka Anna Vanbellinghen, ki je sicer poudarila, da v celoti podpira transspolno skupnost, a da nastop Hubbardove ne bi smel biti na škodo drugih.

“Vsak, ki je treniral dviganje uteži na visoki ravni, ve, da, da je to nepravično do športa in tekmovalk,” je po pisanju tiskovne agencije Reuters morebitno udeležbo Hubbardove komentirala belgijska športnica.

Neenotni tudi znanstveniki

Hubbardova je do nastopa na olimpijskih igrah sicer upravičena že vse od leta 2015, ko je Mednarodni olimpijski komite izdal smernice za nastop transpolnih športnikov na igrah. Tem je udeležba dovoljena, če raven testosterona vsaj 12 mesecev pred prvim tekmovanjem ne presega deset nanomolov na liter krvi.

Omenjeno pravilo so v preteklosti že kritizirali številni znanstveniki, prepričani, da imajo transspolne tekmovalke, ki so šle čez puberteto kot moški, kljub temu boljše izhodišče, saj je gostota njihovih mišic in kosti večja kot pri ženskah.

“Razumem, da se vodilni ljudje v takih primerih ne morejo zanašati le na zdravo pamet, saj pri preučevanju tega fenomena prihaja do številnih nepraktičnosti. A za ostale športnike se vse skupaj zdi kot slaba šala. Zaradi tega so lahko ob življenjske priložnosti, kot je osvajanje medalj in uvrstitev na olimpijske igre. Zaradi tega smo povsem nemočni” je še poudarila Vanbellinghenova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!