Nor poskus v zraku ni uspel – oba pilota varno na tleh

Drugi športi 25. Apr 202212:52 > 12:56 0 komentarjev
Foto: Red Bull Content Pool

V noči na ponedeljek sta pilota in člana ekipe Red Bull Air Force Luke Aikins in Andy Farrington skušala izvesti do zdaj še nevideno. Želela sta v zraku zamenjati svoji letali, a se je poskus izjalovil, saj je eno od obeh izgubilo nadzor. Kljub temu sta oba pilota nepoškodovana pristala na tleh, Aikins z letalom, Farrington pa s pomočjo padala.

Takšen nor, praktično filmski prizor si lahko zamislijo le pri Red Bullu. Projekt pod sponzorstvom avstrijskega proizvajalca energijskih pijač sta izvedla člana njihove ekipe Air Force, drugače pa bratranca Luke Aikins in Andy Farrington. Načrt je bil, da bi na 4000 metrov nadmorske višine oba ugasnila motorja, s pomočjo po meri izdelane zračne zavore pa bi njuni letali proti tlom nadzorovano padali s hitrostjo 225 km na uro. Oba bi nato plovili zamenjala, ponovno prižgala motorje in varno pristala.

Foto: Red Bull Content Pool

Poskus se je dobro začel, saj sta oba uspešno zapustila svoje letalo, a se je Farringtonovo nato začelo spiralno vrteti in se hitro usmerilo proti tlom. Aikins je zato prisilno pristal s pomočjo padala, letalo s padalom pa je strmoglavilo. Na drugi strani je Farrington uspešno skočil v bratrančevo plovilo in tudi varno pristal.

“Ko sem letalo zapustil, mi je bilo hitro jasno, da se ne bo izšlo. Namesto da bi ostalo pri 90-stopinjskem kotu, se je začelo vrteti čez svoj hrbet. Mislil sem, da sem storil vse, kar sem lahko. Enostavno ne vem, kaj bi lahko spremenil, da bi bilo bolje,” je dejal Luke Aikins. Izrazil je razočaranje zaradi neuspeha, a obenem olajšanje, da so vsi ostali nepoškodovani.

Foto: Red Bull Content Pool

Ameriška zvezna uprava za letalski promet (FAA) pa je že sporočila, da tega eksperimenta ni odobrila in bo preiskovala nesrečo oziroma strmoglavljenje enega od leta.

Posnetek norega, a neuspešnega poskusa si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!