Olimpijske igre bodo Francoze stale milijarde, a naj bi bile ene cenejših

Drugi športi 13. Apr 202417:29 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Čeprav bodo skupni stroški letošnjih poletnih olimpijskih iger v Parizu znašali kar okoli 10 milijard evrov, naj bi bile ene najcenejših v sodobni zgodovini.

Ogromen znesek, ki ga bodo Franzozi porabili za organizacijo letošnjih poletnih olimpijskih iger, bodo pokrili tudi s pomočjo pokroviteljev (1,24 milijarde evrov), Mednarodnega olimpijskega komiteja (1,2 milijarde) in prodaje vstopnic (1,4 milijarde). 4,4 milijarde evrov je sicer že porabljenih za najem Stade de France, za plačilo varnostnikov, postelj v olimpijski vasi, postavitev začasnih tribun in celo plesalcev za otvoritveno slovesnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast stroškov, ki so se povišali tudi zaradi inflacije, budno spremlja država, ki bo v primeru primanjkljaja posredovala in je že dala garancijo v višini treh milijard evrov, piše AFP. “Trenutno ni razloga, da bi domnevali, da bo prišlo do primanjkljaja,” je sicer nedavno javnosti zagotovila francoska ministrica za šport Amelie Oudea-Castera.

Olimpijske igre v Tokiu, ki jih je zaostrila zdravstvena kriza zaradi pandemije covida-19 in njihova preložitev za eno leto, so po oceni japonskega računskega sodišča stale 12 milijard evrov, oziroma skoraj dvakrat toliko kot je bilo sprva predvideno. Še dražje so bile olimpijske V Londonu, ki so po nekaterih ocenah stale med 12 in15 milijard evrov, v Atenah pa so olimpijske igre leta 2004, ki so močno obremenile grški državni proračun, stale 13 milijard evrov.

“Ti proračuni so verjetno najbolj nadzorovani v zgodovini olimpijskih iger in najbolj trezno organizirani v zadnjih 20 letih” je še zatrdila Oudea-Castera.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!