Prilika o izgubljenem sinu: 9. del

Getty Images

Mar veste kdo je Josh Gordon? V primeru, da ne spremljate lige NFL in ameriškega nogometa, potem je odgovor zelo verjetno "ne". Če pa ju, potem ste se zdaj namuznili in odkimali. No, lahko pa vam gre na jok...

Bil je od hudiča lovilec na univerzi Baylor. Še pred tem je na srednji šoli v Teksasu poleg ameriškega nogometa prakticiral košarko in atletiko.

Če te narava obdari, tako kot je njega (191 cm, 102 kg), potem je ukvarjanje s športom veliko lažje.

Vanj se je na naboru leta 2012 zagledal Cleveland in ga izbral v 2. krogu, vodilnim v pisarni franšize Browns pa se je po prvi sezoni upravičeno smejalo. Gordon se je v vlogi “rookieja” izkazal kot eden izmed največjih potencialov za bodočnost, zbral 50 ujetih žog za 805 jardov in na račun dodal 5 “touchdownov”.

Že poletje pred njegovo drugo sezono so nasmeške zamenjale zaskrbljene grimase in verjetno tudi kakšna kletvica. Josh Gordon je bil zaradi zlorabe prepovedanih substanc s strani lige suspendiran, kasneje so se prestopki vrstili kot po tekočem traku in vsem v ligi je postalo jasno, da je človek z zlatimi rokami odvisnik od marihuane.

Joe Robbins/Getty Images
Novo poglavje – očiščenje

Iz Clevelanda, pod katerega pogodbo je bil Gordon podpisan do leta 2018, ga je pot po “pomilostitvi” NFL lige številka 6, pot vodila v New England in ko je v tisti sezoni “Flash” ujel jubilejno 500. podajo za “touchdown” ikone športa, samega Toma Bradya, se je zdelo, da je zgodba zavila v pravo smer.

Gordon je novinarjem pred prihodom v Foxboro povedal, da je “čist”, da se je poboljšal in je imelo pri tem veliko vlogo tudi bivanje v posebni ustanovi za odvajanje. Potem pa je prišel božič 2018 in Gordonov zapis, da se umika iz NFL lige, ker bi se rad osredotočil na svoje duševno zdravje. Vsem je bilo nemudoma jasno, kaj je v ozadju. Patriots so šli kasneje do konca in v Atlanti, slavili zmago v Super Bowlu proti LA Rams in četudi Gordona ni bilo zraven, je po pošti dobil šampionski prstan.

Kultni trener Bill Belichick ga je za sezono 2019 dobil nazaj, a je tudi on dvignil roke nad talentiranim “wide receiverjem”, potem ko si je ta poškodoval koleno.

REUTERS/Carlo Allegri
REUTERS/Carlo Allegri

Epizoda v smaragdnem mestu

Težave z mehkimi drogami so vsaj začasno izginile, septembra predlani so Gordona s spiska prostih igralcev povlekli pri Seattle Seahawks, cela liga se jim je smejala, komedija je šla dalje: 15. januarja letos ga je liga do nadaljnjega suspendirala in 4. marca je tudi Pete Carroll rekel, da si z lovilcem ne bo več belil glave.

Josh je postal del praktično vsake druge šale pred začetkom letošnje sezone v smislu: “kdo si bo upal Gordona spet dodati v ekipo, da bo že v četrtem tednu sezone 2021 x-tič suspendiran?!” In najbolj bizarno je, da je nekoč zlati deček iz univerze Baylor julija dejansko zaprosil za novo (že deveto!) pomilostitev ter uspel. Na tem področju je v zgodovini tekmovanja rekorder.

“Sindikat igralcev lige sklepa, da je Josh Gordon uspešno opravil skrbno nadzorovan program zdravljenja in ligi NFL sporoča naj ga vključi med aktivne igralce. Nogometaš čaka zeleno luč nadzornika lige Rogerja Goodella za igranje, je pa tudi cepljen,” je sporočil novinar Adam Schefter, torej je zadeva resna.

Z vsem dolžnim spoštovanjem do Joshovih 20 doseženih touchdownov, več kot 4000 jardov in navsezadnje vpoklic na tekmo zvezd Pro Bowl “davnega” leta 2013, toda vse skupaj močno smrdi po novi klavrni epizodi.

Situacija spominja na biblijsko priliko o izgubljenem sinu, v katerem je imel obrtnik dva potomca. Eden je bil sila delaven in varčen, drugi je šel po svetu in zapravil vsa sredstva ter ugled, ob vrnitvi domov pa ga je oče vseeno objel ter mu oprostil. V Gordonovem primeru se ta vrnitev zgodi vsako sezono od leta 2012, ko je prišel v NFL!

V vsakem primeru se bo vsaj zopet odprla debata o tem, ali bi bilo smotrno igralcem lige (tako, kot v NBA) dovoliti uživanje marihuane za osebno uporabo in za tako početje ne bi bili suspendirani.

In kdo se bo “opekel” tokrat?

Vsaj v letu 2022 bo marihuana ostala na spisku prepovedanih poživil, izvršni odbor Wade pa je na svojem zasedanju v Istanbulu sklenil, da bodo prihodnje leto še enkrat izvedli znanstvene preglede vsebnosti in učinkovin te rastline, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Po prejemu številnih zahtev je izvršni odbor sklenil, da svetovalna skupina, ki ustvarja protidopinpki spisek, še enkrat preuči status konoplje,” so zapisali pri Wadi. “Trenutno je uporaba prepovedana in tako bo ostalo tudi v letu 2022,” so še pripisali.