Rajku Hrvatu v končnici pošle moči

Drugi športi 28. Maj 202313:26 0 komentarjev
Rajko Hrvat Foto: Aleš Fevžer

Slovenski veslač Rajko Hrvat je na domačem evropskem prvenstvu na Bledu zasedel četrto mesto med lahkimi skifisti in ponovil lanski dosežek iz Münchna. V preteklosti je Izolan na evropskih prvenstvih že dvakrat stal na zmagovalnem odru.

#related-news_1

Izkušeni slovenski reprezentant je za Francozom Hugom Beureyjem, Italijanom Nielsom Torrejem in Švicarjem Andrijem Struzino zaostal že v prvi četrtini proge, nato pa mu razlike s hitrim ritmom ni uspelo izničiti.

Nekaj možnosti je ponujal finiš, saj se je Hrvat Švicarju na 1500 metrih približal na 75 stotink sekunde in slovenski reprezentant je znan po dobri končnici. A tokrat je Struzina našel odgovor in moč za protinapad. V ospredju je dolgo kazalo na zmago Italijana, a ga je v zadnjih zavesljajih prehitel Francoz.

“Nekaj minut po regati težko ocenjujem vse skupaj. Sami ste videli. V končnici me je zmanjkalo. Moral sem hitro v tekmo in to me je stalo uspeha. Že drugič zaporedoma sem četrti na evropskem prvenstvu. Zdaj moram to prespati in gremo naprej,” je po tekmi povedal Hrvat, zadovoljen sicer s finalom: “A obenem čutim veliko razočaranje, ker sem ostal brez kolajne. Sezona je še dolga.”

Danka in Čehinja premočni

Nina Kostanjšek je v finalu B med skifistkami zasedla tretje mesto in z devetim mestom na evropskih prvenstvih dosegla tudi najboljšo uvrstitev v karieri. “Šla sem na zmago v malem finalu,” je odkrito povedala tekmovalka izolskega kluba.

Nina Kostanjšek (Foto: Aleš Fevžer)

Slovenka je po pričakovanjih začela najhitreje. Nato pa se je z Danko Fie Udby Erichsen in Čehinjo Lenko Luksovo borila za čim boljšo uvrstitev. Danka je bila premočna, v samem finišu pa tudi Čehinja.

Mariborčana sta si želela finala B

Mariborčana Jaka Čas in Nik Krebs sta zmagala v finalu C dvojcev brez krmarja, skupno sta bila 13. Dolgo sta se za prvo mesto borila z Nemcema, v drugem delu pa pospešila in se znebila tekmecev. Nemca sta v finišu izgubila še dvoboj z Madžaroma.

“Tri posadke smo bile skupaj, nato sva na tretjih 500 metrih ušla za čoln in skušala preživeti do cilja. Zmaga je seveda lep zaključek, želela pa sva si finale B, a nama ni steklo. Bilo je podobno kot v Zagrebu, kjer je bila zadnja dirka dobra,” je po tekmi povedal Krebs in še enkrat poudaril, da bosta s soveslačem na svetovnem prvenstvu v Beogradu lovila uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. Neposredno si bo nastop na SP zagotovilo 11 posadk.

Foto: Aleš Fevžer

Pfeifer z zadnjim zavesljajem premagal Izraelca

Zmago je v finalu D in končno 19. mesto je dosegel tudi Filip Matej Pfeifer v skifu, ki je prav z zadnjim zavesljajem ob bučni podpori na tribuni premagal Izraelca Danija Fridmana. Slednji je imel dirko tako rekoč dobljeno, saj je na polovici proge vodil že za pet sekund in na 1500 metrih za štiri.

Vse je kazalo, da Pfeiferju ostaja le lov na do takrat drugouvrščenega Ciprčana Aleksandrosa Zisimidisa. V zadnjem delu pa je slovenski reprezentant uprizoril vrhunski finiš, se z vsakim zavesljajem bližal Fridmanu in ga prav na koncu tudi prehitel.

“Taktike danes niti ni bilo. Zaradi sončarice sva se s trenerjem odločila, da grem poizkusiti, saj sem razmišljal o odpovedi. Na koncu pa niti ne vem, kaj se je zgodilo. Velika želja, publika in je uspelo,” je po tekmi dejal Pfeifer, ki je še enkrat izpostavil, da si je želel finale B, ki pa mu je v repasažu ušel za pol sekunde.