Nenadejani junak Gira: Primoža sem želel čim hitreje vrniti v pogon

Kolesarstvo 28. Maj 202313:01 0 komentarjev
Mitja Mežnar
Foto: Aleš Fevžer

Letošnja dirka po Italiji je poleg Primoža Rogliča dobila še enega junaka. Njegovega nekdanjega skakalnega reprezentančnega sotekmovalec Mitjo Mežnarja, ki je Kisovčanu na predzadnji etapi ob težavah z verigo na kolesu v odločilnem trenutku priskočil na pomoč in mu pomagal do zgodovinskega uspeha na tritedenski preizkušnji.

Roglič je pred etapo zaostajal 26 sekund, na brutalno težki progi na Svete Višarje pa je pred velikim številom slovenskih navijačev doživljal pravo dramo. Potem ko je bil najhitrejši na vseh vmesnih časih in ko je bilo že videti, da bo “zlomil” do tedaj vodilnega Gerainta Thomasa, se mu je približno dva kilometra pred ciljem snela veriga. Izgubil je vsaj 10 sekund in kazalo je, da od zmage ne bo nič.

Ko jo je naravnal in znova sedel na kolo, sta mu s potiskanjem pomagala klubski delavec, ki je sedel na bližnjem motorju, in doslej neznani navijač, ki je pritekel iz gozda.

Odzval se je povsem nagonsko

Kot smo poročali, je bil nenadejani junak nekdanji skakalni reprezentančni kolega Mitja Mežnar, ki nam je iz prve roke izdal, kako je sam podoživel sobotno dramo.

“Bilo je povsem podzavestno. Ko sem videl, da je na tleh in ima okvaro, sem bil šokiran, a nato sem se odzval povsem nagonsko in ga skušal čim prej vrniti v pogon, da nadaljuje svoj boj. Vse skupaj se je odvilo izjemno hitro,” je za Sportklub dejal Mitja Mežnar, sicer začuden, da se je znašel v središču pozornosti.

Mitja Mežnar. Foto: Aleš Fevžer

“Ne vem, zakaj se toliko govori o tem, v prvem planu je tu Primož. Tehničnih okvar si ne želi noben športnik, žal se je Primožu zgodila. Na srečo se je zgodba srečno razpletla,” je povedal 34-letnik, ki si je etapo ogledal v družbi še enega nekdanjega skakalca Matevža Šparovca.

Šteje le, da ima zgodba srečen in rožnat konec

Kot je v nadaljevanju izdal sogovornik, je šlo za golo naključje, da sta se s Šparovcem znašla ravno na odseku, kjer se je Roglič znašel v težavah. “Z Matevžem sva si ogledala že kar nekaj dirk, zato sva se odločila, da greva na predel trase, kjer pravzaprav sploh ne bi smela biti, saj je bilo rečeno, da ni namenjena gledalcem. Cesta je zares ozka in nevarna. Malce me je sicer začudil odziv samih mehanikov, a sem v dani situaciji poskušal pomagati po najboljših močeh. A na koncu šteje le, da ima zgodba srečen in rožnat konec, čeprav si ne predstavljam, kakšen šok je moral to biti za Primoža. Sredi brega je zares nemogoče, da bi startal samostojno, saj je bilo enostavno prestrmo,” je pojasnil Gorenjec.

Mitja Mežnar Foto: Aleš Fevžer

Trbiž je očitno Slovencem naklonjen kraj

Da je zgodba še bolj filmska in navdihujoča, velja poudariti, da je bil prav Mežnar leta 2007 Rogličev sotekmovalec ob zmagoslavju na ekipni tekmi mladinskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih. Tedanjo ekipo iz Trbiža sta sestavljala še Jurij Tepeš in zdajšnji glavni trener slovenske moške ekipe Robert Hrgota, ki je včeraj prav tako prišel stiskati pesti za Rogliča.

“Trbiž je očitno srečen oziroma nam naklonjen kraj. Zares lepo, da se je etapa odvila tako blizu nas in so navijači poskrbeli za slovenski dan. Videti toliko slovenskih zastav, je bilo zares nekaj najlepšega. Verjamem, da bi Primož rekel: ’Vsakemu hvala, ki je prišel tja’,” je povedal nekdanji smučarski skakalec, ki pa se z nekdanjim kolegom še ni uspel slišati.

Foto: Uroš Skaza

“Kot poznam Primoža, zanj zgodba ni zaključena, dokler se ne pripelje v cilj. A me ne skrbi, da bi se slišala in udarila kakšno debato. Sam sem bolj v stikih z njegovimi starši in njegovim nekdanjim trenerjem v smučarskih skokih. Vedno mi ga je težko obremenjevati, saj vem, koliko ima obveznosti in obenem še družino. A saj zvemo vse. Gotovo pa bo napočil tudi čas, ko bomo lahko tudi kakšno rekli. Ne glede na vse pa ostajamo kolegi,” je zatrdil Mežnar in za konec pokomentiral tudi zanimivo povabilo, ki ga je zaradi svoje poteze dobil s strani ene od ljubljanskih prodajaln burekov, ki mu je obljubila brezplačni burek za celo leto.

“Vse skupaj se mi zdi kar smešno. A če sem že prejel to prijazno povabilo, ga bom še prijazno sprejel. Vsi mi pravijo, da imajo tam najboljši burek v Ljubljani. Bomo šli poskusiti, čeprav se zelo nerad izpostavljam. Mislim, da moramo sedaj govoriti o Primožu in se posvetiti njemu. Takšne zgodbe, kot jih piše on, je neverjetno,” je še sklenil Mežnar.

Mitja Mežnar (1988) je tekmovalno kariero zaključil leta 2017, šest let za vrstnikom Rogličem. Čeprav velja za velikega kolesarskega navdušenca, pa ga pot ni vodila na kolo. Res pa je, da je pred tem na skakalnicah presegel nekdanjega reprezentančnega sotekmovalca, ki je nato slavo dočakal v kolesarski karavani.

Član tržiškega kluba se lahko pohvali z dvema zmagama na tekmah celinskega pokala in s 47 nastopi na tekmah svetovnega pokala. Njegov najboljši posamični rezultat je 16. mesto s tekme na veliki napravi v Saporu (2011). Kot član ekipe se je večkrat zavihtel tik pod oder. Dvakrat je dobil priložnost na svetovnem prvenstvu (2009 in 2011), leta 2010 pa je v Vanocuvru nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Dvakrat je bil član zlate ekipe na MSP. Prvič leta 2005 v Rovaniemiju, dve leti pozneje pa tudi v Rogličevi družbi v Trbižu oziroma Planici.