S tretjim mestom zaslužila trikrat več od najboljše skakalke

Drugi športi 4. Apr 202212:16 1 komentar
Pia Babnik je lani nastopila tudi na olimpijskih igrah.

Ob zgodovinskem tretjem mestu na turnirju The Chevron Championship v Kaliforniji je slovenska golfistka Pia Babnik v žep pospravila več kot 300 tisoč evrov. Preverili smo, kam Ljubljančanko ta zaslužek uvršča v primerjavi z nekaterimi drugimi najuspešnejšimi slovenskimi športnicami v tem trenutku.

Čeprav golf v Sloveniji ne sodi med najbolj gledane, oglaševane ali priljubljene športe, pa so zaslužki na največjih tekmovanjih v svetovnem merilu v tem športu bajni. Denarni sklad prvega od petih največjih turnirjev v sezoni, The Chevron Championship v Kaliforniji, je tako znašal okroglih pet milijonov dolarjev (približno 4,5 milijona evrov).

Višje nagrade le še na US Open

To je od blizu spoznala tudi trenutno najboljša slovenska golfistka Pia Babnik. 18-letna Ljubljančanka je namreč s tretjim mestom, največjim uspehom za golf v Sloveniji, v žep pospravila približno 303 tisoč evrov. Se vam to za eno tekmo ne zdi veliko? Naj stvari postavimo v kontekst.

Turnir Chevron je od petih največjih tekmovanju v sveta golfa ovrednoten kot tretji najboljši. Največ denarja je za tekmovalce in tekmovalke na voljo na US Opnu (10 milijonov dolarjev) z nekaj manj financami razpolagajo na britanskem AIG Opnu (6,8 milijona dolarjev). 4,5 milijona dolarjev pa za nagrade namenijo na prvenstvu KPMG PGA v Marylandu in Amundi Evian v Franciji.

Tenis sledi zgledu

Vam te številke še vedno ne povedo dovolj? Ponujamo primerjavo z najboljšimi slovenskimi športnicami v tem trenutku.

Teniška igralka Tamara Zidanšek, ki je na najnovejši svetovni lestvici 23., je največji uspeh dosegla na lanskem Roland Garrosu. Na pariških igriščih se je prebila vse do polfinala, uvrstitev med najboljše štiri pa ji je prinesla okrog 400 tisoč evrov nagrade. A zato je morala 24-letna Konjičanka premagati pet tekmic, le stopničko pred finalom jo je ustavila Rusinja Anastasija Pavljučenkova. Toda pri tenisu je treba nujno dodati opombo, da gre za globalno priljubljen šport, ki je dobro razvit v praktično vseh predelih sveta.

Tamara Zidanšek (Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Športi zime capljajo v ozadju

Tega pa ne moremo reči za zimske športe. Ti so že zaradi svojega naziva – zimski – omejeni na področja, kjer naravne razmere dopuščajo dovolj mrzlo vreme za naravni ali umetni sneg. Svetovna konkurenca je tako zgoščena predvsem na severno poloblo, najuspešnejši športniki teh panog pa praviloma prihajajo iz Severne Amerike in Evrope. Tudi iz Slovenije.

Ena najboljših sprinterk smučarskega teka v zadnjih letih (skupno je v tem seštevku v tej sezoni zasedla drugo mesto) Anamarija Lampič je v zadnji zimi petkrat stopila na zmagovalne stopničke. A ji je to, v primerjavi z golfom in tenisom, prineslo mizerni zaključek. Skupno je dobila približno 36.400 evrov.

Foto: Guliverimage

Alpinci daleč pred nordijci

Precej višje, a še vedno daleč od tenisa in golfa, se je letvica ustavila pri Andreji Slokar. Najuspešnejša slovenska alpska smučarka v tej sezoni je nastopila na 15 tekmah, na dveh tudi zmagala, njen finančni račun pa je bogatejši za 104 tisoč evrov. Le malce več kot Babnikova z eno odigrano tekmo pa je zaslužila absolutna zmagovalka med alpskimi smučarkami Petra Vlhova (390 tisočakov). Za primerjavo, Slovakinja je v svetovnem pokalu nastopila na 25 tekmah in kar 13 stala na odru za zmagovalke.

Še večji pa je razkorak do ženskih skokov. Skakalke močno zaostajajo že za svojimi stanovskimi kolegi, kar je bil tudi eden od glavnih razlogov za slovo slovenskega glavnega trenerja Zorana Zupančiča. Razlika do ostalih športov pa je, milo rečena, enormna.

Po osvojenem denarju najuspešnejša skakalka sezone 2021/22 Nika Križnar je s tremi zmagami in šestimi drugimi mesti prislužila 103 tisoč evrov. Njena najboljša prijateljica in cimra Urša Bogataj (tri zmage, tri druga mesta in pet tretjih) pa le 66 tisočakov. Po zaslugi olimpijskih uspehov se njuni skupni vsoti povzpneta do 192 tisoč (Bogataj) oziroma 207 tisoč (Križnar) evrov.

Foto: Anže Malovrh/STA

Zaslužki (nagradni sklad) nekaterih slovenskih športnic:

Pia Babnik, tretje mesto na turnirju Chevron: 303 tisoč evrov

Tamara Zidanšek, polfinale Roland Garrosa: 400 tisoč evrov

Anamarija Lampič, celotna sezona 2021/22: 38 tisoč evrov

Andreja Slokar, celotna sezona 2021/22: 104 tisoč evrov

Nika Križnar, celotna sezona 2021/22: 103 tisoč evrov (207 tisoč evrov skupaj z nagradami države in OKS za OI)

Urša Bogataj, celotna sezona 2021/22: 66 tisoč evrov (192 tisoč evrov skupaj z nagradami države in OKS za OI)