Pia Babnik v Kaliforniji spisala zgodovino slovenskega golfa

Drugi športi 4. Apr 20227:39 > 7:57 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Najboljša slovenska golfistka, 18-letna Pia Babnik iz Ljubljane je postavila nov mejnik v slovenskem golfu. Na prvem velikem turnirju sezone, The Chevron Championship v Kaliforniji z nagradnim skladom pet milijonov dolarjev, je zasedla tretje mesto.

Pia Babnik je za nagrado prejela 334.972 dolarjev (približno 303.100 evrov) in 40 točk za svetovno lestvico, ki jo bodo popeljale do okoli 40. mesta na svetu.

Mlada Slovenka, ki je bila pred turnirjem na 109. mestu, je zaostala le za Američankama, zmagovalko Jennifer Kupcho, ki je štiridnevni turnir končala s 14 udarci pod parom igrišča, ter Jessico Korda (-12). Prvouvrščena je prejela 750.000 dolarjev (679.000 evrov), druga pa 461.757 (418.000).

Babnikova je turnir sklenila šampionsko. S petimi birdieji, eaglom na drugi luknji ter zgolj enim bogeyjem je prišla do rezultata -11. Šest udarcev pod parom igrišča oziroma 66 udarcev je bil hkrati najboljši izid zadnje runde.

Vstopnica za naprej

“Zelo sem zadovoljna. To je res velik dosežek, saj sem prvič nastopila na majorju v ZDA. Uživala sem v igri, se dobro reševala iz težkih položajev in turnir končala v velikem slogu. Ta uspeh mi na stežaj odpira vrata na največje turnirje po vsem svetu,” je za STA povedala Pia Babnik.

“Pred zadnjo rundo sem vedela, da sem v dobrem položaju, zato sem igrala potrpežljivo in izkoristila priložnosti. Že na drugi luknji, paru 5, sem s čip-udarcem zadela luknjo in naredila eagle, fenomenalen občutek pa je bil tudi birdie na zadnji luknji pred nekaj tisoč gledalci ob zelenici,” je dodala Babnikova.

Pred nadaljevanjem sezone: šola

Mlada slovenska zvezdnica si bo zdaj vzela krajši premor od turnirjev in se posvetila šoli. “Težko se bo zdaj usesti nazaj v šolske klopi, a to so stvari, ki jih je treba opraviti,” pravi Babnikova, ki obiskuje tretji letnik na gimnaziji Erudio v Ljubljani. Naslednji turnir v sklopu evropske serije jo tako čaka šele maja v Madridu.

Za Babnikovo je bil to tretji nastop na največjih turnirjih. Debitirala je lani v Franciji na prvenstvu Evian ter nato odigrala še odprto prvenstvo Velike Britanije. Na obeh turnirjih ni prišla skozi rez.

Turnir Chevron Championship na igrišču Mission Hills Country Club v Rancho Miragu je prvi od petih tako imenovanih majorjev sezone, na katerih lahko nastopijo le najboljše igralke sveta. Letos je bilo tam prisotnih 19 od prvih dvajsetih igralk s svetovne lestvice. Zaradi zdravstvenih težav je manjkala le druga igralka sveta, Američanka Nelly Korda.

Preostali štirje majorji so US Open, ki bo letos v začetku junija v Severni Karolini, prvenstvo KPMG PGA proti koncu junija v Marylandu, prvenstvo Amundi Evian konec julija v Franciji ter AIG British Open avgusta na Škotskem.

Uspeh Babnikove v Kaliforniji najbolje orišejo številke. Za tretje mesto je prejela 40 točk za lestvico Rolex, kar je več, kot jih je do zdaj osvojila na vseh turnirjih v dveletni karieri profesionalne igralke.

Vodilna Evropejka

Za prvi osvojeni turnir lani poleti v Franciji je na primer prejela desetkrat manj denarja kot tokrat, za drugo zmago na turnirju v Džedi novembra lani, ki je imel 200.000 dolarjev nagradnega sklada, pa je dobila 16,5 točke za lestvico Rolex.

Na novi računalniški lestvici, ki bo objavljena danes zvečer, bo Pia Babnik napredovala do okoli 40. mesta, kar glede na pogoje za sodelovanje na preostalih dveh majorjih v ZDA pomeni, da bo lahko v tej sezoni nastopila na vseh petih največjih turnirjih. S tem uspehom je hkrati prevzela vodstvo na lestvici evropskih igralk za pokal Solheim 2023, tradicionalni dvoboj med Evropo in ZDA.

Ta teden je v ZDA na sporedu še prvi major sezone za moške, prestižni masters. Na kultnem igrišču v Augusti bo verjetno nastopil tudi najboljši golfist zadnjih desetletji Tiger Woods.