Šahovski zvezdnik obtožil nasprotnika, na vidiku škandal

Drugi športi 27. Sep 202215:55 0 komentarjev
Magnus Carlsen
Foto: Xinhua

Petkratni svetovni prvak v šahu Magnus Karlsen, ki ga imajo številni ljubitelji te strateške igre za najboljšega šahista vseh časov, je neposredno obtožil tekmeca Hansa Niemanna. Zapisal je, da je Američan navaden goljuf.

V sporočilu za javnost, ki ga je Norvežan objavil na družbenem omrežju Twitter, je Carlsen dejal, da je Niemann goljufal še veliko bolj in pogosteje, kot pa je to pred kratkim sam v enem izmed pogovorov priznal.

Carlsen je na začetku meseca omenil, da ga je Niemann v ZDA na Sinquefield Cupu s črnimi figurami sicer premagal, a si je “najverjetneje pomagal na nedovoljeni način”.

Devetnajstletni Niemann je špekuliranje Carlsna zanikal in odgovoril, da mu skuša Norvežan na tak način pokvariti mlado kariero. Ameriški velemojster je sicer priznal, da je med 12. in 16. letom starosti na spletni strani chess.com goljufal, vendar na partijah v živo nikdar ni bil v prekršku. Dodal je, da je za ceno dokazovanja svoje nedolžnosti pripravljen igrati tudi nag.

Na Sinquefield Cupu je Carlsen zaključil niz 53 partij brez poraza v klasičnem šahu. “Frustriran sem. Želim še naprej igrati šah na najvišji ravni in na najboljših turnirjih, a z Niemannom ne nameravam več sesti za isto mizo in se meriti z njim,” je med drugim zapisal Norvežan.

Dodal je: “Goljufanje v šahu je pomembna tema in resnična grožnja igri.” Carlsen je prepričan, da je Niemannov napredek v zadnjih mesecih predober, da bi bilo to lahko normalno.

Dva tedna nazaj se je na to temo oglasil tudi nekdanji ruski velemojster Gari Kasparov in dejal, da afera nikakor ni dobra za šah ter da je pojasnitev obtožb zvezdnika iz Norveške njegova najosnovnejša obveznost. Zdaj je Carlsen njegovo željo vendarle izpolnil. Več sledi v naslednjih tednih.

Bizarne obtožbe o analni kroglicah

Obtožbe o goljufanju so se začele pojavljati na šahovskem zavihku Reddita in na družbenih omrežjih, vendar je bil velemojster Hikaru Nakamura eno izmed večjih imen, ki je na svoji platformi začel razpravljati o možnosti goljufanja. Osredotočil se je predvsem na pretekli primer goljufanja Niemanna na spletni strani Chess.com, kar je 19-letnik tudi priznal.

Čeprav ni dokazov, da je Niemann goljufal, to ni ustavilo mnogih ugibanj, kako bi lahko goljufal. Turnirji so strogo varovani in ni možno, da bi lahko uporabljali računalniško pomoč (kar je Niemann počel v preteklosti), medtem ko nadzorniki spremljajo vsako vašo potezo.

Med prenosom v živo na kanalu Chessbrah na Twitchu po Niemannovi zmagi, so v klepetu kot eno od rešitev ponudili analne kroglice. Kanadska velemojstra Eric Hansen in Aman Hambleton sta začela razglabljati o tem, toda nek uporabnik Reddita je šel še dlje in postavil teorijo, da so morda v igri analne kroglice. Kako točno? “Pravi odgovor je pravzaprav elementaren,” se je začel zapis. Pravzaprav je precej zapleten. Uporabnik dejansko obtožuje Carlsena, da je v svoji celotni šahovski karieri uporabljal analne kroglice za goljufanje (razen tistih nekajkrat, ko je bil preveč pijan, da bi jih pravilno čutil).

Zasnovo superračunalnika z analnimi kroglicami je Niemann na koncu ukradel in jo uporabil proti Carlsenu. Pravzaprav jih Niemann sploh ni znal pravilno uporabljati, vendar so signali njegovih analnih kroglic motili signale Carlsenovih analnih kroglic, zaradi česar je slednji igral tako slabo. Na koncu pa Carlsen ni mogel razkriti, kako je Niemann goljufal, ne da bi v to vpletel sebe. Ne ravno popoln šahovski zločin, moderatorji so objavo sicer kasneje umaknili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!