Magnus Carlsen prepušča naslov svetovnega prvaka

Drugi športi 20. Jul 202213:44 0 komentarjev
Foto: guliverimage

Prvi šahovski igralec sveta Norvežan Magnus Carlsen je danes sporočil, da ne bo branil naslova na svetovnem prvenstvu marca 2023. V pogovoru za svojo radijsko oddajo The Magnus Effect je petkratni svetovni prvak dejal, da preprosto nima motivacije.

“Nisem motiviran, da bi igral še eno igro. Preprosto čutim, da s tem nimam veliko pridobiti. Ni mi preveč všeč,” je dejal Carlsen v prvi epizodi svojega podkasta “The Magnus Effect”. Norvežan je sicer že decembra sporočil, da bi se zaradi pomanjkanja motivacije lahko odpovedal obrambi šahovskega svetovnega naslova.

“Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika,” je takrat dejal svetovni prvak le nekaj dni za tem, ko je v Dubaju potrdil peti svetovni naslov z zmago nad Janom Nepomnjaščijem.

Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na SP leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.

Kot je danes objavil tudi spletni portal chess24.com, tako norveški velemojster ne bo igral proti ruskemu izzivalcu Nepomnjaščiju, ki si je v začetku meseca na dvokrožnem turnirju kandidatov Mednarodne šahovske zveze (Fide) priigral vlogo izzivalca.

Enaintridesetletnik v šahu kraljuje vse od leta 2013, ko je v boju za naslov ukanil indijskega velemojstra Viswanathana Ananda.