Slovenska jadrnica Gašperja Vinčeca druga na 53. Barcolani

Drugi športi 10. Okt 202111:46 > 13:22 0 komentarjev
Way of Life želi ubraniti prestižen naslov.

Italijanska jadrnica Arca pod vodstvom Furia Benussija je zmagala na 53. Barcolani. Na najbolj množičnem jadralnem tekmovanju s skupinskim startom na svetu je v Tržaškem zalivu tako premagala branilko naslova, slovensko Way of Life pod vodstvom koprskega olimpijca Gašperja Vinčeca. Ta je ekipo vodil do slavja leta 2019, lani pa regate ni bilo.

Slovenska jadrnica, ki je izvrstno začela nastop, je imela veliko smole.

Po zelo močni burji je bila najhitrejša na prvih dveh bojah, potem pa je prišlo na njej do okvare. Posadki je uspelo, da se jadrnica ni prevrnila in jo je nekako tudi popravila. Nato je plula proti vetru za Arco, ki je tudi prvi prečkal ciljno črto. “Pripona, ki drži glavno jadro na jambor, se je iztaknila in jadro se je znižalo. Zato smo se skorajda prevrnili. Komaj smo rešili barko. Še težje je bilo vse skupaj zaradi močnega sunka vetra z druge strani barke,” je za STA okvaro opisal Gorazd Mauri, direktor ekipe EWOL, pod katero sodi Way of Life.

Težave so bile zaradi močnega vetra, pihal je tudi s 40, 50 vozli, še večje. “Zagotovo smo stali na mestu kakih pet minut in je šla zmaga po vodi. Toda obenem je treba reči, da je danes zaradi takega močnega vetra vsaka jadrnica, ki je prečkala ciljno črto, zmagovalka. Nam pa je ne le uspelo, da se nismo prevrnili, ampak smo potem nadaljevali z jadranjem do drugega mesta,” je dodal Mauri.

Foto: Guliverimage

Vinčec je ekipo pred okvaro popeljal do precejšnje prednosti. “Na prvi boji smo imeli veliko prednost. Izbrali smo pravo startno linijo in izvrstno začeli plov. Tudi v nadaljevanju je bilo super, vse do okvare, ki nam je prekrižala obrambo naslova,” je izpostavil Mauri.

Regatni odbor je nekaj pred deseto potrdil start ob 10.30, zaradi vremenskih napovedi, povečanja hitrosti burje po 12. uri, pa je iz tekmovanja izločil manjše jadrnice passere, meteor, IX in VIII. Prijavljenih je bilo sicer prek 1600 jadrnic.

Najboljšo slovensko ekipo je tudi tokrat vodil vodil Gašper Vinčec, dvakratni olimpijec v razredu finn. Na OI v Atenah 2004 je osvojil 20., v Pekingu 2008 pa sedmo mesto, medalje pa je osvajal na SP in EP.