Slovo idejnega očeta pločevinke, ki je spremenila šport

Drugi športi 23. Okt 20220:02
Foto: Guliverimage

Iz sosednje Avstrije prihajajo žalostne novice. V 79. letu starosti je po bolezni preminil ustanovitelj in delni lastnik Red Bulla Dietrich Mateschitz. Eden najbogatejših Avstrijcev je imel zelo rad šport, v katerega je na različne načine vlagal enormne zneske.

Eden najbolj cenjenih avstrijskih poslovnežev, ki ima tudi slovenske korenine, saj je širša družina njegovega očeta prihajala iz Maribora, se je po dolgem boju z rakom poslovil v 79. letu starosti. Novica o tragični novici je v javnost prišla tik pred sobotnimi kvalifikacijami F1 v Austinu v ZDA.

Dietrich Mateschitz je na dunajski univerzi ekonomije in poslovodstva diplomiral leta 1972 šele po desetih letih študija, a po več zaposlitvah v različnih kozmetičnih podjetjih je leta 1984 skupaj s Chalermom Yoovidhyjo ustanovil znamko Red Bulla . S Tajcem sta si podjetje lastila po ključu: 51 odstotkov Yoovidhyji, 49 odstotkov Mateschitzu. Po krajšem času je znamenita pločevinka z rdečima bikoma postala najbolj znana in najbolj prodajana energijska pijača na svetovnem trgu.

Zaslužki ob prodaji so segli v nebo, močno pa so se povečale tudi številke na bančnih računih Mateschitza. Ker je bil avstrijski Štajerec vedno zelo navdušen nad športom, se je odločil, da bo del svojega premoženja, to je ocenjeno na kar okoli 25 milijard evrov, v družbo ’vrnil’ s sponzorstvom v najrazličnejših panogah.

Najprej vonj po bencinu

To pot je začel v enem najdražjih športov na zemeljski obli, formuli ena, kjer je najprej prevzel več kot polovično lastništvo ekipe Sauber, nato pa s Švicarji leta 2001 prekinil sodelovanje. Leta 2004 je Mateschitz kupil nekdanjo ekipo Jaguarja in jo v naslednji sezoni preimenoval v Red Bull. Leta 2005 se je združil še z Gerhardom Bergerjem in kupil še nekdanjega Minardija ter ustanovil še drugo ekipo – takrat Toro Rosso, danes AlphaTauri.

Rdeči biki so vrhunec v kraljici motošporta dosegli s štirimi zaporednimi dirkaškimi in konstruktorskimi naslovi Sebastiana Vettla v obdobju 2010-2013, lani in letos je novi lovoriki v Milton Keynes pripeljal še Max Verstappen. Ta konec tedna lahko Red Bull potrdi še naslov med konstruktorji.

Toda to ni edina povezava bogatega Avstrijca z motošportom. Od leta 2006 do 2011 je imel svoji ekipi tudi v seriji Nascar, leta 2004 pa je kupil dirkališče A1 Ring v Spielbergu in ga preimenoval v Red Bull Ring. Po temeljiti prenovi se je steza leta 2014 vrnila na koledar dirk F1, kjer se dirkači merijo vse od tedaj.

Mateschitz in Verstappen po dirki v Avstriji. Foto: Red Bull Content Pool

Nogomet, hokej …

Velik pečat je Mateschitz pustil tudi v nogometu. Leta 2005 je kupil nogometni klub Salzburg, leto pozneje pa še newyorški MetroStars, danes ju poznamo pod imenom Red Bull Salzburg in New York Red Bulls. Aktiven je tudi v Braziliji (Red Bull Brasil), Gani (Red Bull Gana) in Nemčiji (RB Leipzig). Red Bull ima lastniški delež tudi v dveh pomembnih evropskih hokejskih klubih, v sosednjih Münchnu in Salzburgu. Kako zelo je prihod Red Bulla spremenil nogometni klub v Salzburgu, si lahko preberete tukaj.

To so le nekateri kolektivi, pri katerih imajo rdeči biki popolno ali delno lastništvo. A obenem Red Bull ogromno denarja vlaga še kot sponzor številnih vrhunskih športnikov, med katerimi je tudi olimpijska prvakinja v športnem plezanju Janja Garnbret. Nemogoče pa si je predstavljati tudi številne ekstremne športe, ki brez energijske pijače verjetno sploh ne bi obstajali, saj so rdeči biki poleg finančnega vložka tudi organizatorji teh dogodkov.

Prisotnost Red Bulla je spremenila šport. Foto: Guliverimage

Ob tem ne gre pozabiti na številne do zdaj še nevidene podvige, kot je bil skok Felixa Baumgartnerja iz roba vesolja v letu 2012, ki je potekal pod sponzorstvom Red Bulla. Mateschitz je skupaj s Heinzem Kinigadnerjem tudi soustanovitelj fundacije Wings for Life, ki podpira raziskave hrbetnjače. Od leta 2014 ta fundacija organizira tudi dobrodelni tekm Wings for Life World Run.

Foto: Profimedia

Zgolj nekatera imena vrhunskih športnikov, ki jih sponzorira Red Bull:

Janja Garnbret, Peter Kauzer, Filip Flisar, Lindsey Vonn, Henrik Kristoffersen, Sofia Goggia, Marcel Hirscher, Wout van Aert, Alexis Pintarault, Max Verstappen, Dorothea Wierer, Petter Northug, Neymar, Trent Alexander Arnoldt, Rjoju Kobajaši, Andreas Goldberger, Gregor Schlierenzauer …

Ob slovesu miljarderja, ki nikoli ni bil poročen, imel pa je 29-letnega sina Marka Gerhardterja, bo tako v športu zazevala velika praznina. V interesu njegovih najbližjih in sodelavcev pa je, da nadaljujejo veliko zapuščino pokojnika.

“Bil je neverjetno vizionarski podjetnik in človek, ki je pomagal spremeniti naš šport in ustanoviti znamko Red Bull, ki je poznana po celem svetu. Zelo ga bom pogrešal, enako kot cela skupnost v formuli ena. Naše molitve so z njegovo družino, prijatelji in Red Bullom ter AlphaTaurijem v tem žalostnem času,” je ob tragični novici povedal šef formule ena Stefano Domenicali. 

“To je zelo zelo žalosten trenutek. Kakšen neverjeten človek. Taki so redki. Kaj je dosegel in kako je vplival na življenja ljudi po vsem svetu … to ni uspelo nikomur drugemu. Številni mu moramo biti hvaležni za ponujene priložnosti in vizijo, ki jo je imel. Za karakterno moč, ki jo je imel. Nikoli se ni bal slediti sanjam in jih loviti. Kar je storil v F1, je zgolj en dokaz. Neizmerno smo mu hvaležni za vse, kar je storil za nas. Za vso podporo, ki nam jo je dajal čez vsa ta leta. Številni dirkači in člani moštva, vsi ljudje v boksih … Vsi mu dolgujemo res veliko,” pa je ob tem dejal šef Red Bulla Christian Horner.

Komentari

Vaš komentar