Športnika leta 2022 sta Kristjan Čeh in Urša Bogataj

Drugi športi 13. Dec 202218:42
Foto: Profimedia in Aleš Fevžer

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije (2022) na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu razglasilo najboljše športnike v letu 2022. V ženski konkurenci je slavila dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj, ki je skupaj z Niko Križnar, Petrom Prevcem in Timijem Zajcem po zaslugi zlate kolajne iz Pekinga slavila tudi kot ekipa leta. Med moškimi je lovoriko pobral svetovni prvak in evropski podprvak v metu diska Kristjan Čeh.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) še 55. v zgodovini razglasilo najboljše športnike in športnice iztekajočega leta. Janjo Garnbret, Tadeja Pogačarja in slovensko moško košarkarsko reprezentanco, ki so bili najboljši lani, so na vrhu zamenjali smučarska skakalka Urša Bogataj, metalec diska Kristjan Čeh in mešana smučarsko-skakalna ekipa v postavi Urša Bogataj, Nika Križnar, Timi Zajc in Peter Prevc.

Ob tem so bili v posamičnih konkurencah razglašeni še drugo- in tretjeuvrščeni, DŠNS pa je nagradilo še obetavno mlado športno osebnost leta – Pio Babnik – in fair-play potezo leta, kjer sta nagrado prejeli biatlonka Polona Klemenčič in fizioterapevtka biatlonke reprezentance Ula Hafner.

Najboljšim so nagrade podelili velikani športa iz prvega obdobja samostojne Slovenije, tako so se na odru Cankarjevega doma zvrstili Brigita Bukovec, Tanja Polajnar, Sabina Felc, Iztok Čop, Andraž Vehovar, Rolando Pušnik, Franci Petek, Lojze Kolman in Peter Vilfan. Posebno priznanje je dobil predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki se mu v tem tednu končuje mandat.

Pred prireditvijo je še zadnjič kot predsednik Republike Slovenije športnike in športnike na sprejemu v predsedniški palači sprejel Borut Pahor, ki pa se dogodka v Cankarjevem domu zaradi drugih obveznosti ni udeležil.

Najboljše slovenske športnike je sprejel tudi predsednik Borut Pahor (Foto: Aleš Fevžer):

Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer
Foto: Aleš Fevžer

Športnica leta: Urša Bogataj

Članica skakalnega smučarskega kluba Ilirija je v začetku februarja pisala zgodovino smučarskih skokov. Na olimpijske igre v Pekingu je prišla še brez zmage v svetovnem pokalu, na najpomembnejši tekmi minule zime pa si je pokorila konkurenco. Izvrsten nastop pod petimi krogi je prikazala že v prvi seriji posamične ženske preizkušnje, po kateri je vodila. Prednost pred Nemko Katharino Althaus je zadržala tudi v drugi seriji in postala druga slovenska športnica po Tini Maze z zlato kolajno na zimskih olimpijskih igrah. Velikanski uspeh v kitajski prestolnici je dopolnila reprezentančna kolegica Nika Križnar s tretjim mestom.

27-letnica je izvrstno formo prenesla tudi v zaključek sezone 2022/23, ko je na vseh zadnjih osmih tekmah svetovnega pokala vselej stala na odru zmagovalce. Kar štirikrat je stopila tudi na najvišjo stopničko, v seštevku pa je končala na skupno tretjem mestu, prehiteli sta jo le Avstrijka Marita Kramer in Križnarjeva. Vrhunske skoke je Bogatajeva kazala tudi v poletnem delu sezone, ko je zanesljivo osvojila poletno veliko nagrado, prav minulo nedeljo pa je s tretjim mestom v Titisee Neustadtu kot prva Slovenka v novi sezoni poskrbela za skok na zmagovalni oder.

Urša Bogataj
Urša Bogataj (Foto: Gepa/Guliverimage)

Urša Bogataj je postala prva ženska smučarska skakalka v zgodovini Slovenije, ki ima po novem ob svojem imenu naziv športnica leta. Med moškimi je to predtem uspelo Franciju Petku, Primožu Peterki in Petru Prevcu. Po Anamariji Lampič (2020) je prekinila vladavino Janje Garnbret, najboljše športnice v letih 2018, 2019 in 2021.

Ta je v ženski konkurenci po treh naslovih evropske prvakinje v športnem plezanju zasedla drugo mesto, tretja je bila še ena smučarska skakalka Nika Križnar. Brez stopničk pa je na četrtem mestu ostala dobitnica bronaste kolajne v Pekingu, deskarka Gloria Kotnik, mesto za njo je končala bronasta z EP v skoku ob palici Tina Šutej.

Glasovanje za športnico leta:

1. Urša Bogataj 231 točk

2. Janja Garnbret 219

3. Nika Križnar 85

4. Gloria Kotnik 59

5. Tina Šutej 32

Športnik leta: Kristjan Čeh

Kar enajst let je slovenska atletika čakala na novo kolajno na svetovnih prvenstvih. Sušo je poleti prekinil Ptujčan Kristjan Čeh, ki je pri le 23 letih na šampionatu v ameriškem Eugenu pokazal izvrstno formo. Kot edini je zmogel dva meta prek 70 metrov, z najdaljšim (71,13 metra) pa je postavil tudi najboljšo znamko svetovnih prvenstev. Šele kot drugi Slovenec po Primožu Kozmusu (met kladiva, 2009) je stopil na najvišjo stopničko SP in odlično pozabil na lansko razočaranje v Tokiu, ko tudi sam ni bil zadovoljen s petim mestom.

Z novo kolajno se je 206-centimetrski orjak vrnil tudi z evropskega prvenstva v Münchnu. Čeprav je na Bavarsko potoval kot glavni favorit, pa je bil zadovoljen tudi s srebrnim odličjem. Večji del tekme je sicer vodil, nato pa ga je v petem poskusu premagal litovski najstnik Mykolas Alekna. Rezultat ga je zadovoljil, manj pa mu so mu bili všeč meti. S tem je znova pokazal svojo šampionsko miselnost, da je povsem srečen le na prvem mestu. Ob odlični popotnici se teh lahko še veliko nadeja v nadaljevanju kariere.

Kristjan Čeh. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach via Guliverimage

Kristjan Čeh je postal četrti atlet med moškimi, ki se veseli prestižne nagrade – predtem je to uspelo Gregorju Cankarju, Maticu Osovnikarju in Primožu Kozmusu. Prekinil je kolesarsko vladavino, v minulih treh letih sta se namreč veselila Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Prvi je v moški konkurenci zasedel drugo mesto, na tretje se je uvrstil alpski smučar Žan Kranjec. Kako široko paleto uspehov ima Slovenija sploh v moških športih, pa kažejo naslednje uvrstitve. Eden od najboljših košarkarjev na svetu Luka Dončić je ostal izven prve trojice, enako se je pripetilo tudi svetovnemu prvaku v motokrosu Timu Gajserju in srebrnemu deskarju z OI Timu Mastnaku.

Glasovanje za športnika leta:

1. Kristjan Čeh 174 točk

2. Tadej Pogačar 141 točk

3. Žan Kranjec 119

4. Luka Dončić 93

5. Tim Gajser 60

Ekipa leta: mešana skakalna ekipa (Bogataj, Križnar, Zajc, Prevc)

Le tri dni po zgodovinski tekmi v Pekingu, ko je Slovenija z Uršo Bogataj in Niko Križnar sploh prvič na olimpijskih igrah na eni tekmi osvojila dve kolajni, smo na Kitajskem znova poslušali Zdravljico. Na praznični 8. februar sta izvrstni skakalki v tandemu s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem poskrbeli za novo veliko slavje. Na tekmi diskvalifikacij, kjer so skok manj zaradi neustrezne opreme zbrale Japonska, Avstrija, Nemčija in Norveška, si slovenska četverica ni privoščila napak in je z ogromno prednostjo pred drugo Rusijo in tretjo Kanado zasluženo osvojila zlato odličje.

Foto: Guliverimage

Bogatajeva in Križnarjeva sta tako v svojo zbirko uspešno dodali drugi kolajni z iger pod petimi krogi, z enakim izkupičkom se je po srebru na moški ekipni tekmi iz Azije vrnil tudi Zajc. Posebno zgodbo pa je spisal najstarejši od bratov Prevc, ki mu je dan prej na srednji skakalnici le pol točke zmanjkalo do brona. Z zlatom je dopolnil komplet medalj z OI, ki ga je pozneje na ekipni tekmi moških še oplemenitil.

Po letu 2002, ko so nagrado za ekipo leta v individualnih športih prejeli Primož Peterka, Peter Žonta, Damjan Fras in Robert Kranjec, najboljša ekipa leta tako znova prihaja iz smučarsko-skakalnih krogov.

Skakalni kvartet je v glasovanju premagal odbojkarsko reprezentanco (4. mesto na svetovnem prvenstvu) in že omenjeno moško skakalno ekipo (2. mesto na OI).

Glasovanje za ekipo leta:

1. Mešana smučarska skakalna ekipa (Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc) 61 točk

2. Moška odbojkarska reprezentanca 40

3. Moška smučarska skakalna ekipa (Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos) 7

Komentari

Vaš komentar