Brez Janje Garnbret brez nastopa v finalu

Lučka Rakovec
Lučka Rakovec Foto: Guliver image

Slovenska športna plezalka Julija Kruder je v polfinalu tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Bressanoneju v Italiji zasedla osmo mesto in zaostala za šesterico, ki se je pomerila v finalu. Druga slovenska predstavnica Lučka Rakovec je bila 16. V Italiji ta konec tedna ne nastopa Janja Garnbret.

Na letošnji šesti tekmi za svetovni pokal v južnotirolskem mestu po Hachioju, Seulu, Džakarti, Salt Lake Cityju in Pragi je bila v večernem finalu najboljša Američanka Natalia Grossman. Drugo mesto je osvojila Korejka Chaehyun Seo, tretje pa Srbkinja Staša Gejo.

Kruder je bila v petkovih kvalifikacijah v svoji skupini najboljša, potem ko je osvojila vseh pet vrhov. Danes je rešila dva od štirih balvanskih problemov in osvojila tri cone, kar je bilo nekoliko premalo za uvrstitev v finale.

Druga slovenska predstavnica Rakovec je bila 16. z enim osvojenim vrhom in štirimi conami.

Lucija Tarkuš in Katja Debevec sta tekmovanje končali po kvalifikacijah, in sicer na 34. ter 35. mestu.

V polfinalu je bila najboljša Grossman, ki je rešila vse štiri balvanske probleme in zanje potrebovala poskus manj od Seo. Tretja je bila Izraelka Ayala Kerem s tremi osvojenimi vrhovi.

Foto: Aleš Fevžer

Najuspešnejša slovenska plezalka Garnbret, ki se je konec minulega tedna v Pragi z drugim mestom na balvanih vrnila v mednarodno tekmovalno areno po poškodbi palca na levi nogi, je tekmo v Italiji izpustila.

Olimpijska šampionka se bo znova na tekmovalne stene vrnila prihodnji teden, ko bo Innsbruck od 14. do 18. junija prizorišče tekem svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju.

V nedeljo bodo nastopili še moški. V dopoldanskem polfinalu najboljše dvajseterice bo nastopil Anže Peharc, ki je bil v kvalifikacijah 17., potem ko je rešil štiri balvanske probleme.

Od Slovencev so v petek nastopili še Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Martin Bergant. Vezonik je tekmo končal na 33. mestu, Bergant je bil 47., Kruder pa 57.