Kansas City Chiefs ostajajo kralji lige NFL

Ameriški nogomet 12. Feb 20244:51 0 komentarjev
Foto: AP Photo/John Locher via Guliver

Kansas City Chiefs so v velikem finalu lige NFL po podaljšku s 25:22 premagali San Francisco 49ers. Patrick Mahomes in druščina so tako ubranili naslov prvakov.

Kansas City Chiefs so z zmago v Super Bowlu postali prvi, ki so ubranili naslov v ligi NFL po 19 letih, finale pa se je šele drugič v zgodovini odločil v podaljšku.

Na koncu je Kansas City zmagal s 25:22. 49ersi so že na začetku tekme prevzeli vodstvo, ki pa se je med rednim delom tekme večkrat obrnilo. Prvi polčas se je končal z 10:3 za San Francisco. V tretji četrtini so se Chiefsi vrnili v vodstvo, dokler 49ersi niso odgovorili s touchdownom. Na polovici četrte četrtine je bil rezultat izenačen na 16:16. San Francisco je ponovno povedel z 19:16, vendar so Chiefsi tri sekunde pred koncem rednega dela izenačili.

Edini drugi Super Bowl, ki se je končal po podaljšku, se je odvil leta 2017, ko so New England Patriots z osupljivo vrnitvijo premagali Atlanta Falcons s 34:28.

49ersi so sicer v Super Bowl vstopili kot minimalni favoriti, toda kot so predvidevali mnogi, so tekmo odločile malenkosti.

Foto: AP Photo/Julio Cortez via Guliver

Letošnji obračun je bil ponovitev finala iz leta 2020, v katerem so Mahomes in druščina premagali 49ers s končnim rezultatom 31:20. To je bil četrti nastop na Super Bowlu za Chiefse v zadnjih petih sezonah; za 49ers je bil to drugi nastop v tem obdobju.

“To je začetek (dinastije, op. p). Nismo končali. Vem, da bomo nocoj praznovali, da bomo praznovali s parado v sredo v Kansas Cityju – vendar še nismo končali. Imamo mlado ekipo. To bomo nadaljevali,” je takoj po tekmi dejal najkoristnejši igralec finala Patrick Mahomes.

Pred tem je Kansas City leta 2023 zmagal proti Philadelphia Eagles, leta 2021 izgubil proti Tampa Bay Buccaneers in leta 2020 premagal 49ers. Pred Super Bowlom leta 2020 proti Chiefsom so 49ersi nastopili tudi leta 2013, ko so izgubili proti Baltimore Ravens.

Ključni trenutek tekme:

Chiefsi so tako prvi, ki so ubranili naslov lige NFL po Tomu Bradyju in New England Patriots, ki so slavili v letih 2004 in 2005.

Na drugi strani je to boleč poraz za 49ers in še posebej za trenerja Kyla Shanahana, ki je svoji karieri dodal še eno poglavje bolečine na Super Bowlu. Leta 2017 je bil Shanahan kot koordinator napada v Atlanti na napačni strani največjega preobrata v zgodovini Super Bowla. Tokratni poraz je drugi Shanahanov poraz v vlogi glavnega trenerja v velikem finalu. San Francisco je tako že 29 sezon brez naslova prvaka.

Končnica lige NFL v sezoni 2023/24:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!