Skrivnostno ozadje Dončićeve selitve

Košarka 11. Feb 202414:58 3 komentarji
Luka Dončić v dresu Reala. Foto: Profimedia

Medtem ko Luka Dončić blesti v ligi NBA in koraka proti nazivu najboljšega strelca tekmovanja, pa je v Srbiji zanimivo zakulisje njegove selitve v madridski Real pred zdaj že skoraj dvanajstimi leti razkril posrednik pri prestopu Mirko Milićević.

Če bi sodili po izjemnem talentu in tudi aktualnem položaju, bi Luka Dončić uspel v vseh okoljih. A nesporno dejstvo je, da je na uspešnost Ljubljančanove kariere v veliki meri vplivalo obdobje v madridskem Realu. Zgodba je znana, leta 2012 se je vsega 13-letni Luka iz Olimpije preselil pod okrilje Reala, kjer je z izstopajočimi dosežki prehodil pot skozi mlajše selekcije in že kot najstnik navdušil tudi v članski vrsti. Pred odhodom v ligo NBA je v španski prestolnici osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, tako na individualni kot tudi ekipni ravni. Obenem pa je bilo kosanje s starejšimi košarkarji že v rani mladosti zanj tudi odlična popotnica za Ameriko.

Znani košarkarski delavec Mirko Miličević je ta teden gostoval v priljubljenem srbskem podkastu ‘Jao Mile’, ki ga kot gostitelj moderira Mile Ilić. Slednji je svojega gosta predstavil kot moža, ki je Realu poklonil največjega talenta svetovne košarke. Prav 58-letni Srb, ki ima v žepu tudi turški potni list, je namreč posredoval pri Dončićevem prestopu v Real.

Oče in sin, Luka in Saša Dončić. Foto: Profimedia

Pojasnil je, da je mladega Slovenca, na katerega je postal pozoren zaradi poznanstva z njegovim očetom Sašo Dončićem, prvič videl, ko je organiziral preizkušnjo pri Galatasarayu. ”Star je bil 13 let in 8 mesecev. Stanovali smo v vili z bazenom. Napočil je čas za prvi trening. Po dvajsetih minutah mi je bilo vse kristalno jasno. Fantič je igral moško košarko. Razumel je košarko, razmišljal, bil koordiniran, imel met … Videl sem dovolj,” je v omenjenem podkastu pojasnil Miličević.

Bazen, ki ga je omenil, v nadaljevanju zgodbe ni bil nezanemarljiv. ”V nekem trenutku je Luka prijel očeta in ga vrgel v bazen. Prirojena moč. Ko sem to videl, sem se zamislil. Tudi Saša je bil šokiran, pa čeprav mu je godilo,” se spominja Miličević, ki danes dejstvo, da Luka takrat ni prepričal strokovnega štaba turškega kluba, ocenjuje kot dobro. Prav zaradi tega je namreč nato poskusil z Realom.

”Poklical sem Alberta Herrerosa, direktorja Reala, in se dogovoril za srečanje. Luka in Saša sta prišla. Začel se je trening. Med dvanajsto in petnajsto minuto je zazvonil telefon. ‘Mati božja, kaj je to,’ je dejal Herreros,” v smehu pripoveduje tedanji zastopnik, ki je vedel, da so se takrat odprla madridska vrata. Verodostojnost osnovne zgodbe nam je potrdil tudi Saša Dončić.

Mirko Miličević. Foto: Profimedia

Kdo je Mirko Miličević?

Danes deluje kot osebni košarkarski trener  v Beogradu. Pred tem je vrsto let kot trener in zastopnik služboval v tujini. Nase pa je še pred razpadom nekdanje Jugoslavije opozoril kot košarkar. Igral je za beograjsko Crveno zvezdo in zagrebško Cibono. Bil je tudi reprezentant. Med drugim je bil leta 1984 član bronaste mladinske reprezentance na EP, kjer je bil njegov soigralec tudi Jure Zdovc, tri leta zatem pa je v družbi Dražena Petrovića zaigral na zagrebški univerzijadi. Po razpadu Jugoslavije je igral v Izraelu (Hapoel Jeruzalem), Grčiji (Aek, Apollon), Italiji (Napoli) in Španiji (Valladolid), zadnje desetletje kariere pa je prebil v Turčiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje