Slonokoščena obala pravljično zgodbo sklenila z novim preobratom (VIDEO)

Nogomet 11. Feb 202423:06 0 komentarjev

Slonokoščena obala, ki je gostila letošnje afriško prvenstvo v nogometu, je spisala zgodbo za zgodovino. V finalu je po preobratu z 2:1 porazila Nigerijo in osvojila svoj tretji naslov. Nič nenavadnega, če ne bi domačini zaradi visokega poraza že med skupinskim delom celo menjali selektorja.

Gostiteljica afriškega pokala narodov Slonokoščena obala je po ponižujočem porazu z Ekvatorialno Gvinejo (0:4) skupinski del sklenila z vsega tremi točkami, zato so se vodilni možje odločili odpustiti trenerja Jeana-Louisa Gasseta. Po debaklu z 0:4 so “sloni” trepetali in se v nadaljevanje uvrstili zgolj kot ena od štirih najboljših tretjeuvrščenih reprezentanc v svojih skupini A. Edine točke so si priborili na uvodu, ko so strli Gvinejo Bissau, medtem ko jim je nato najprej mero vzela tudi Nigerija, tekmica v finalu.

Menjava selektorja je učinkovala. Emerse Fae, ki je v svoji karieri igral za Reading v Angliji, je vodenje prevzel le do konca turnirja in nalogo opravil z odliko in tudi z vrhano mero pomoči boginje Fortune. Najprej je po enajstmetrovkah padel Senegal. Nato po podaljšku Mali, potem ko se je Slonokoščena obala v 90. minuti rešila pred izpadom in gol za zmago dosegla v 122. minuti podaljška! V polfinalu so domačini z 1:0 izločili Kongo.

Preprosto moralo se je zgoditi, da so tudi v finalu slavili po preobratu. Nigerija je v prvem polčasu po fantastičnem strelu Williama Troost-Ekonga z glavo povedla. Gostitelji se niso predali in na polnem olimpijskem stadionu Alassana Ouattare v drugem polčasu uprizorili preobrat.

Najprej je z glavo znižal Franck Kessie. Nato je na sceno stopil Sebastien Haller, ki je z izjemno iznajdljivim strelom s konico čevlja žogo po ostrem predložku preusmeril ob daljšo vratnico in domače navijače spravil v delirij. Slonokoščena obala je zdržala zaključne nalete šokiranih Nigerijcev in se tretjič v zgodovini veselila afriškega naslova. Asistent za zmagoviti gol Simon Adingra pa je bil izbran za igralca tekme.

Finale afriškega prvenstva 2024

Nedelja, 11. februar:

Nigerija – Slonokoščena obala 1:2 (1:0)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!