Supervolilno leto zaključujejo športniki: zdaj le še dvoboj

Drugi športi 16. Dec 20228:54 1 komentar
Troboj za žezlo OKS: Tomaž Barada, Janez Sodržnik in Franjo Bobinac. Foto: Aleš Fevžer

Tomaž Barada in Franjo Bobinac se bosta na današnji volilni skupščini v Ljubljani v drugem krogu potegovala za mesto predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije. Janez Sodržnik je odpadel v prvem krogu.

Le Janez Kocijančič (1991-2014) in Bogdan Gabrovec (2015-2022) sta doslej vodila krovno slovensko športno organizacijo. Olimpijski komite Slovenije bo danes dobil šele svojega tretjega predsednika v več kot 30-letni zgodovini. Za športno žezlo se se potegovali trije dolgoletni športni delavci – donedavni predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac ter podpredsednika OKS Tomaž Barada in Janez Sodržnik. Slednji je v prvem krogu volitev odpadel. Prejel je 30,15% glasov. Za predsednika se zdaj v drugem krogu merita Bobinac (36,89%) in Barada (32,97%).

Kako potekajo volitve za predsednika OKS?

Volitve za predsednika OKS – ZŠZ potekajo na štiri leta, volijo pa predstavniki člani, ki jih je trenutno 116. Mednje sodijo predstavniki nacionalnih panožnih zvez, lokalnih športnih zvez in drugih športnih zvez ter predstavniki športnikov. Potekajo tajno na volilni skupščini, izvede pa jih volilna komisija, ki je izvoljena s strani skupščine. Kandidat, ki prejme večino glasov (najmanj 51 odstotkov) zmaga.

OKS volitve

Vsi glasovi sicer niso enakovredni. Zaradi določil Mednarodnega olimpijskega komiteja morajo imeti panožne zveze olimpijskih panog v skupščini vedno večino (51 odstotkov). Ker je OKS heterogena zveza in je članic neolimpijskih športov veliko več, se glasovi slednjih ustrezno združijo, da se doseže večina, v kolikor ta ni dosežena že v osnovi.

V primeru, da so na skupščini prisotni vsi delegati, to pomeni, da ima posamični predstavnik olimpijske zveze 3,7 glasov, skupina lokalnih športnih zvez ter združenj, ki se ukvarjajo s športom za vse, 2,6 glasov, po dva glasova imata predstavnika športnikov olimpijcev in nekdanja predstavnika kluba slovenskih olimpijcev, ostale neolimpijske zveze in druge športne zveze pa po en glas.

Uveljavljeni gospodarstvenik Bobinac, ki se je v bitko za Gabrovčev prestol podal kot prvi, poudarja, da želi šport povezati z gospodarstvom, za športnike poskrbeti tudi po karieri, obenem pa napoveduje očiščenje in svež veter. Kandidira pod sloganom “šport si zasluži več“, javno pa so ga poleg Rokometne zveze Slovenije podprli še domača plavalna, smučarska in odbojkarska zveza.

Podporo Baradi so že ob najavi kandidature slabih 14 mesecev pred volilno skupščino izrekli olimpionik Miroslav Cerarar, predsednika Športne loterije Edvard Kolar, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenović in tudi poslavljajoči se predsednik OKS Bogdan Gabrovec, nekoliko pozneje pa še slovenska boksarska in košarkarska zveza. Nekdanji tekvondoist in kikbokser, ki kandidira pod sloganom “dajmo športu glavno besedo“, velja za kandidata kontinuitete, čemur je bržkone botrovala tudi obljuba, da znotraj komiteja ne načrtuje kadrovskih sprememb. Podobno kot Bobinac želi tudi on šport povezati z gospodarstvom, hkrati pa je prepričan, da mora šport voditi športnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje