Tina bi šla v Pariz, Marjan Fabjan: Čas je za novo življenje

Drugi športi 9. Avg 202211:12 > 11:43 1 komentar
Tina Trstenjak s trenerjem Marjanom Fabjanom; Foto: Aleš Fevžer

Najboljša slovenska judoistka vseh časov Tina Trstenjak je pred pomembno odločitvijo. Pravi, da želi nastopiti še na svojih tretjih olimpijskih igrah, ki jih čez dve leti gosti Pariz, njen dolgoletni trener Marjan Fabjan pa je mnenja, da je svoje v športni karieri že opravila.

Prav na današnji dan pred šestimi leti je Tina Trstenjak na OI v Riu postala olimpijska prvakinja. Lani je bila nato v Tokiu še srebrna. Že takrat se je pojavilo vprašanje, ali je s tem Celjanka zaprla olimpijsko in športno poglavje. Pravega odgovora še danes nimamo. Zanimivo pa je, sta sta se v svojih razmišljanjih ključna akterja, torej najboljša slovenska judoistka vseh časov in železni trener Marjan Fabjan, znašla na nasprotnih bregovih.

“Za zdaj treniram, a na prihajajočem svetovnem prvenstvu ne bom tekmovala, ker se ne čutim dovolj dobro pripravljeno. Nisem pa še rekla zadnje besede,” je za Sportklub povedala Tina Trstenjak, ki še zdaleč ni blestela le na OI. V konkurenci do 63 kilogramov si namreč lasti naslov svetovne prvakinje iz leta 2015 v Astani, medtem ko je si je na evropskih prvenstvih okoli vratu zlato nadela kar trikrat (Kazan 2016, Varšava 2017 in Lizbona 2021).

AP Photo/Markus Schreiber
AP Photo/Markus Schreiber

Letos bo svetovno prvenstvo oktobra gostilo uzbekistansko glavno mesto Taškent. Brez Tine Trstenjak. Kar se tiče nastopa v olimpijskem Parizu, pa je članica kluba Sankaku Z’Dežele dejala: “Bomo videli, kako se bom takrat počutila. Dajmo času čas. Dokler bom v tem uživala in se čutila sposobno tekmovati, bom to počela.” Kot pravi šampionka, trenutno živi sama in uživa življenje. “Treniram še zmeraj pod taktirko Marjana Fabjana,” je zaključila.

“Kaj še hočemo?!”

Dolgoletni tvorec uspehov slovenskega juda se s takšnim razmišljanjem ni poenotil in meni, da je po vseh uspehih za Tino nastopil čas, ko bi se morala od profesionalne športne poti posloviti: “Tina je dovolj stara, da je zrela za zakonsko življenje in partnerja ter začetek novega življenja, kot vsi običajni ljudje.”

Marjan Fabjan meni, da je dala Tina judu in slovenskemu športu dovolj: “Za seboj ima evropska prvenstva, svetovna prvenstva, dva nastopa na olimpijskih igrah. Kaj sploh še hočemo? Od tega ne bo nobene koristi. Kratko rečeno: dovolj je!

Marjan Fabjan

Na besede svoje varovanke, da se v primeru ustrezne pripravljenosti namerava podati tudi v Pariz, je 64-letni strokovnjak odgovoril: “Če se bo tako odločila, potem bo morala najprej premagati ostale tekmovalke. Ne gre tako, da Tina stopi na tatami in gre neposredno na OI, potrebno bo premagati konkurentko Andrejo Leški. To ni lahka pot. Če bo imela strašno željo, potem bova šla čez to in se o nastopu pogovarjala. Raje bi videl, da ne gre, ker to pomeni veliko dela in še dve dodatni leti trpljenja zame in za njo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje