V petek se bo cepilo 90 odstotkov slovenskih olimpijcev

Drugi športi 27. Apr 202116:13 > 16:19
Guliverimages

Slovenski kandidati za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu se bodo v petek cepili proti covidu-19, so sporočili z Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

Cepljenje olimpijcev bo potekalo v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani, so še dodali na OKS.

Cepljenje sicer ni pogoj za olimpijske igre, ki bi jih moral Tokio gostiti že lani, pa so bile potem zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene na letos. Začele se bodo 23. julija in trajale do 8. avgusta.

OKS je članom slovenske reprezentance cepljenje priporočil, kot je pred časom za STA pojasnil generalni sekretar OKS, pa naj bi pripravljenost za cepljenje izkazalo 90 odstotkov slovenskih olimpijcev.

OKS je k zagotovilu čim prejšnjega dostopa do cepljenja že pred časom zaprosil državo, ta pa je konec marca v skladu s takratno novo vladno strategijo športnike in športnice premestila v drugo prednostno skupino za cepljenje, skupaj z diplomati ter člani slovenske vojske na mirovnih misijah.

Za zdaj ima normo za letošnje olimpijske igre 35 slovenskih športnikov in športnic, a bo ta številka do začetka julija, ko se bodo iztekle še zadnje kvalifikacije, zagotovo precej višja.