Zadovoljni s Pedrijem, z igro Špancev pač ne

Euro 2020 15. Jun 20219:32 > 16. Jun 2021 13:04
Španci so si po prvi tekmi s Švedi prislužili celo nekaj žvižgov s tribun. Foto: Guliverimage

Španija in Švedska sta v ponedeljek zvečer odigrali prvo tekmo na letošnjem evropskem prvenstvu, na kateri nismo videli golov. V Sevilli je furia roja prevladovala, podrla lastni rekord po številu uspešnih podaj na tekmi, a poti do gola Skandinavcev ni našla.

Španci so si po zadnjem sodniškem pisku na seviljski La Cartuji prislužili celo nekaj žvižgov s tribun. Zahtevna domača javnost ni bila zadovoljna s predstavo proti Švedski, čeprav so izbranci Luisa Enriqueja prevladovali in imeli žogo v posesti kar 86 odstotkov igralnega časa. V strelih je bilo 17:4 za domače, v tisti v okvir gola pa 5:1 – prav tako za Špance.

“Vemo, česa smo sposobni. Moramo zmagati na naslednji tekmi. Igrišče smo zapustili s slabimi občutki, saj smo v igro vložili veliko truda in si priigrali lepe priložnosti. Do konca skupinskega dela imamo še dve tekmi, moramo biti boljši. Če bi tako igrali na desetih tekmah, bi jih zmagali devet. Nismo zaskrbljeni,” je po tekmi medijem razlagal španski branilec Aymeric Laporte, ki je debitiral na velikih tekmovanjih.

Z besedami branilca Manchester Cityja se je strinjal tudi španski selektor Luis Enrique. “Zelo lepo bi bilo današnjo zmago pokloniti navijačem, ki so bili neverjetni. A nam ni uspelo, to je pač nogomet. Jasno, da si želimo glasne podpore. Še naprej bomo skušali zmagati v skupini, če nam slučajno ne uspe, bomo ciljali na drugo mesto. V primeru, da ne bi dosegli niti tega, pa bomo skušali biti ena izmed najboljših tretjeuvrščenih ekip,” je dejal nekdanji trener Barcelone. Španska javnost nad predstavo njegovih varovancev ni bila navdušena, so pa zato v zvezde kovali zveznega igralca Pedrija.

Ta je z osemnajstimi leti in 201 dnevom starosti postal najmlajši španski nogometaš z nastopom na evropskem prvenstvu, po tekmi pa je bil ocenjen za najboljšega moža v španski reprezentanci.

“Pri nogometu štejejo goli, ne število podaj”

S težavami Špancev se po tekmi niso obremenjevali Švedi. Ti so proti favoritu skupine na tujem terenu iztržili pomembno točko. “Za nas ni nobene razlike, ali nasprotna ekipa opravi 200 ali pa 900 podaj. Dokler ne uspejo zadeti gola, ki je edina stvar, ki pri nogometu šteje, sam ne vidim nobene težave. Imeli so veliko posest in nekaj časa tudi močno pritiskali, a dlje ko tekma traja, bolj so frustrirani, če ne dosežejo gola,” je dejal švedski branilec Victor Lindelöf.

Da so uspeli zadržati evropske prvake iz let 2008 in 2012 pri ničli, je bil zadovoljen tudi švedski trener Janne Andersson. “Ne bi ravno rekel, da so njihove priložnosti za gol kar deževale. Vratar Olsen je zbral nekaj dobrih obramb. Španci so zelo spretni, zato moraš biti, ko imaš žogo v posesti, prepričan vase. Zagotovo bi lahko kakšno stvar naredili bolje, a generalno gledano smo opravili dobro nalogo,” je dejal 58-letnik.

Pozdrav selektorje Luisa Enriqueja (levo) in Janneja Anderssona, ki sta bila po tekmi različno razpoložena. Foto: Guliverimage

Na vprašanje, zakaj je v drugem polčasu zamenjal oba napadalca (Berga in Isaka), ki sta imela predtem lepi priložnosti za gol Švedske, pa je Andersson odvrnil: “Naši napadalci so tisti, ki največ tečejo in najbolj garajo. So izjemno pomembni za način naše igre, tudi ko osvojimo žogo. Morali so žrtvovati svoje napadalne veščine za delo v obrambi.”

Švedsko v drugem krogu (v petek ob 15. uri) čaka tekma s Slovaško, Španija pa bo tri točke dan kasneje (ob 21. uri) lovila proti ranjeni Poljski.

Komentari

Vaš komentar